Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi193
Bugün Toplam1055
Toplam Ziyaret1823745

Yeni Adana Gazetesi'nden Ahmet Yahşi Yazdı

                                                                         Ahmet YAHŞİ

Kızıldağ Yaylası, yayla kültürümüzde haklı bir yere sahip. Yayla olarak seçilmesi Yavuz Sultan Selim´in Mısır Seferi ile bağlantısı olduğu söylenir. Çukurova´yı sıcak bulan Padişah, yöneticilerden kandilerini yayla edinmelerini söyler.

Cumhuriyet´in ilk yıllarında dahi Karaisalı İlçe yönetimi Kızıldağ Yaylası´na taşındığı yaşlı kuşak tarafından anlatılırdı. Kaymakamlık ve diğer dairelerin yanında cezaevininde taşındığı yine anılarda anlatılır. Hatta mahkumların ve tutukluların iple elele bağlanarak götürüldükleri söylenir. Ahşap yayla evlerinin bazıları yakın yıllara kadar ayakta olanlara "Kaymakam Evi" gibi isimler alırdı. Kızıldağ Yaylası Adana ve Karaisalı´ya yakın olması tercihte ilk öncelik. Bu sene yolların bakımı ve yeniden yapımı ile yaylanın değerine değer kattığı gözden kaçmıyor. Daha önemlisi belediyeye bağlanması sorunların çoğunu çözdü.

Kızıldağ Yaylası tarihi, sakinleri, ünlüleriyle incelemeye değer bir yer. Eski camisi, kışın hiç sakinin kalmaması, çok seyrek kalanların anlattıkları ilginç öyküler.

Kızıldağ Karakucak Güreşleri´ni 1970´li yıllardan beri izleme durumumuz oldu. On yıl gibi bir sürede güreşlerde yönetici olarak görev aldık. Karaisalı Belediye Başkanı Ali Durak, İlçe Kaymakamı Yusuf Göksu, İlçe Cumhuriyet Savcısı Atilla Rişvanoğlu, Gençlik Spor İl Müdürü Veli Andaç Durak, İl Güreş Ajanı Hacı Aldatmaz, ahit Akdağ, İlyas Karabulut, Aytaç Durak, yakın yıllarda Hüseyin Sözlü ve Yusuf İnce emeği geçen ilk aklıma gelenler.

Güreşlerin tarihi cami bahçesinde başladığı yaşlılar tarafından anlatılır. Özellikle kuran kursu öğrencileri kendi aralarında güreş tutarlar başarılı olanlara ödül verildiği söylenir. İlerleyen yıllarda lahanalığa taşındı. Yakın yıllarda ise Su Battığı çimlenerek güreş alanı haline getirildi.

Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşleri´nde siyasiler her zaman önde görülmeyi yeğelerler. Partililer arasında rakabet ağalık seçiminde işe yarar. Bu yarışlar her zaman doğal karşılanır.

Diğer bir ölçüde güreşlerde yaylaya gelen konuk sayısı. Her yıl bir öncekinden daha çok insanın geldiği Kızıldağ Yaylası için "Bu yıl çok kalabalıktı güreşler" diye yorum yapılır.Yaylaya gidenlerin birazı da güreşleri bahane edip, Çukuruva´nın sarı sıcakğından bir günde olsa uzaklaşmayı istemeleridir. Güreşi koca ardıcın dibine uzanarak uzaktan izlerler.

Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşleri´nin asıl öznesi güreşçilerdir. Katılan güreşçilerin sayısı, hangi ünlü pehlivanlar katıldılar? Boylarda dereceye girenlerin adları. Bunlar güreşseverler için önemli ayrıntılar. Güreşler diğer haberlerin arasında kaynayıp gitti. Miniklerde, diğer boylarda, başaltı ve başpehlivanlıkta kimlerin adı güreşseverlerin belleğinde yer edecek. Getirilen hizmetler, güreş adına yapılan yatırımlar için emeği geçenleri kutluyoruz. Ama önemli olan atasporu güreş.



622 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957