Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi160
Bugün Toplam820
Toplam Ziyaret1823510

"MEYVE VE SEBZELER AÇISINDAN ZENGİN OLAN AKDENİZ TİPİ DİYET KALP SAĞLIĞI DOSTU BİR BESLENME ŞEKLİ, KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA VE İNMEDEN KORUNMAYA YARDIMCI OLUR.”

 Okmeydanı Damar Cerrahisi Kliniği Hekimi Dr Cafer Abbasoglu, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel inaktivite gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az yüzde 80’ini önlenebildiğini söyledi.

  Dr Abbasoglu Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp ve damar  sağlığı ile ilgili bilgiler verdi. Abbasoglu,“Her yıl dünyada ölümlerin yüzde 6’sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Sporu yaşam tarzı olarak benimsemek ileride gelişebilecek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır” dedi.

  Abbasoğlu şunları söyledi:

  “Günümüzde giderek artan miktarda şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketilmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan Akdeniz tipi diyet kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp ve damar hastalıklarında ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000’den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp ve damar hastalığı ve inme riskini azaltır. Sigara özellikle damar hastalarında, burger hastalığında çok önemli bir nedendir. Tütün mamullerinin zararlarına ilişkin duyarlılığın erken yaşlarda gençlere aşılanması gerekmektedir.” 
“KAN DEĞERLERİNİZİ VE KİLONUZU DÜZENLİ KONTROL ETTİRİN”
 “Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp ve damar hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz” diyen Abbasoğlu, “Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da şeker hastalığı gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp ve damar hastalığı ve inme önlenebilir hastalıklardır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz” dedi. 
  Dr Cafer Abbasoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

  “Kalp ve damar hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilediği yanlış bilinen bir gerçektir. Kardiyovasküler hastalıklar her iki cinsiyeti de etkiler, Her bir dakikada yaklaşık bir ölüm olayı yaşanması çok üzücüdür. Kalp ve damar hastalıkları riskleri, doğum öncesinde fetal dönemde başlamakta ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve tütün kullanımı sonucu çocukluğun ilerleyen dönemlerinde giderek artmaktadır. Modern toplumda çocuklar “kötü” yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinlerle beslenmektedir. Bilgisayar oyunları gibi kişiyi fiziksel aktivitelerden uzaklaştıran bağımlılıkların yanı sıra, tütün kullanımına teşvik eden reklamlar ya da pasif içicilik nedeniyle çocukların tütün dumanına maruz kalması sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Hem çocuklarımızın iyiliği hem de kendi sağlığımız için kalp ve damar hastalıkları risklerden korunmalı ve bir an önce sağlıklı yaşam için harekete geçmeliyiz. Kalp ve damar hastalıklar erken tanı ve tedavi ile önlenebilir ölüm nedenleri arasında dünyada ilk sırada gelmektedir, Bacaklarınızda ağrı, yanma, kramp ve şişlik varsa yürüdüğünüz zaman bacaklarınızda ağrı ve duraklama hissediyorsanız bir damar cerrahisi kliniğinde doppler ultrason ile kontrol ve muayene olduğunuzda erken tanı ve teşhis hayat kurtarır.”

 

 



374 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028