Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi202
Bugün Toplam1125
Toplam Ziyaret1823815

Hayvan yemine milli çözüm: Kabak

Bir öğretmen ve bir veterinerlik fakültesi öğrencisi bal kabağındaki şeker oranını düşürerek hayvan yemi yaptı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir fen bilgisi öğretmeni ile bir veterinerlik fakültesi öğrencisi, bir yıl önce başladıkları çalışma sonucu bal kabağındaki şeker oranını düşürerek hayvan yemi yapmayı başardılar.
Hayvan üreticilerinin en çok şikayet ettiği pahalı yem fiyatlarına milli çözüm Kadirli ilçesinden geldi. Fen Bilgisi öğretmeni Abdullah Tabur ve Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 2’inci sınıf öğrencisi Name Küçükkılınç yaklaşık 1 yıl önce başladıkları çalışmada başarıya ulaştılar. Bal kabağındaki şeker oranını çok düşük düzeye indiren çalışma büyük ve küçükbaş hayvanlar için hem maliyeti minimum düzeye indiriyor hem de milli ve kaliteli bir yem olanağı sağlıyor. Bu projenin Türk ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Fen Bilgisi öğretmeni Abdullah Tabur, “Normal bal kabaklarında yüzde 2.5 oranında şeker bulunmakta. Bir inek bu şekilde bal kabağını yerse metabolik asidoza uğramakta, yani halk arasındaki adıyla hamurlar ve ölür" dedi.
Çaprazlama üreme tekniği ile yeni bir kabak türü yetiştirdiklerini belirten Tabur, "Bu sayede kabağın içerisindeki şeker oranını düşürdük. Bir inek bu kabaktan bir günde 20 kilo yediği zaman tüm besin ihtiyaçlarını karşılamakta. Biz bu kabağın ekimini de yaptık 1 dönümde 20 ton kabak veriyor. Yani yem maliyetini neredeyse sıfıra indireceğiz” şeklinde konuştu. Veterinerlik Fakültesi öğrencisi Name Küçükkılınç ise, “Bu çalışmaya başladığımız da uluslararası piyasa da et ve süt ürünlerinin çok düşük olduğunu gördük. Bu düşüklüğün sebebinin yem maliyetleri ve yemden faydalanma oranları ile bağlantılı olduğunu fark ettik. Türk üreticilerinin uluslar arası üreticilerle rekabet edebilmesi için yem maliyetini çok düşürecek olan bu projeyi başardık. Hayvan da bu kabak tüketildiği zaman süt üretiminin yüzde 20 civarında artış olduğunu gördük. Ayrıca döl tutma problemleri de ciddi bir çözüm olmuş oldu” diye konuştu.

292 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957