Çukurova Bölgesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan Mısır da hasadın başlamasına rağmen alım fiyatının açıklanmaması Meclis gündemine taşındı. CHP’li Türkmen, Tarım Bakanı Çelik’e “mısır alım fiyatının halen açıklanmamasının gerekçesi nedir? Fiyat ne zaman açıklanacaktır” diye sordu. Türkmen, “Kara Gün Dostu denen TMO, çiftçiyi kendi eliyle karanlığa itiyor” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile Çukurova çiftçisinin mağduriyetini dile getirdi.
Önergesinde; Çukurova Bölgesinde 3-5 gündür mısır hasadı yapılmaya başlandığını, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de (TMO) emanet alımlara başlamasına rağmen, mısırın fiyatının halen açıklanmadığına dikkat çeken Türkmen, “fiyat belirsizliğinden endişe duyan üreticiler, biran önce paraya çevirebilmek adına geçen yıldan daha düşük fiyatlarla ürünlerini tüccara satmak zorunda kalmakta, dolayısıyla mağdur olmaktadırlar” dedi.
Mısır alım fiyatlarının açıklanmamasının yanı sıra TMO’nun mısır nem oranını 15’ten 14’e çeken kararının da bölge üreticisine yeni mağduriyetler yaşattığını ifade eden Türkmen şunları söyledi:
“Daha önceki yıllarda açıklanan nem oranı üzerinde mal getiren çiftçinin ürününü, nem derecesine göre belirli bir kesinti yaparak alan Ofis, bu yıl hem bu oranı 14’e çekmiş, hem de bu oranın üzerinde neme sahip mısırları almayacağını deklare etmiştir.
Çukurova Bölgesi’nde üretim yapan çiftçinin 97’si ürününü bu nem oranına çekebilecek, kurutabilecek depolama imkanlarına sahip değildir. Ayrıca Ofis; geçmiş yıllarda açıklanan nem oranı üzerinde olan ürünleri, derecesine göre belirli bir kesinti yaparak alırken, bu yıl almayacak olması da üreticinin yine tüccara mahkum olmasına ve dolayısıyla yeni mağduriyetlere uğramasına neden olacaktır.
Üreticilerin ürünlerini tüccara düşük bedellerle vermek zorunda bırakılmaması ve Ofisin piyasa fiyatlarını dengeleyen görevini yerine getirebilmesi için vakit geçirilmeden mısır ürün fiyatı açıklanmalı, baz olarak belirlenen ürün nem miktarının üzerindeki ürünleri de geçmiş yıllarda olduğu gibi yine almalıdır. Aksi takdirde ‘çiftçinin kara gün dostu’ denen TMO, kendi eliyle çiftçiyi karanlığa itecektir”
TMO, KENDİ DEPOLARINDA NEDEN KURUTMUYOR?
“Ofis’in nem oranını 15’ten 14’e çekme gerekçesini de soran Türkmen, Bakan Çelik’e “Üreticinin büyük bir çoğunluğunun ürünlerini belirlenen nem oranına çekecek, kurutacak depolama imkanı bulunmadığı dikkate alındığında, Ofis neden geçen yıllarda olduğu gibi bu ürünleri alarak kendi depolarında kurutmamaktadır? Bu uygulamanın çiftçiye ve Ofise faydası nedir?” diye sordu.