Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi185
Bugün Toplam998
Toplam Ziyaret1823688

SASA 50. YILINI KUTLUYOR

Polyester elyaf, ara ürünler ve özellikli ürünler alanında bu yıl 50’nci yılını kutlayan Sasa, yeni yatırımı ile hedef büyüttü

Halıda Merinos markası ile tanınan Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Sasa’nın 50’nci yıl kutlamaları nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi.

Adaba’da bir otelde basınla buluşan, Türkiye’nin sanayi devlerinden Sasa, 50’nci yılını yatırımla kutluyor. İki yıl içinde 210 milyon dolarlık yatırıma imza atacak firma bu yatırımı ile 1.3 milyar dolarlık ithalatı olan polyester elyaf sektöründe 250 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek. Bu yatırımla 200 milyon dolarlık ihracat da yapması öngörülen Sasa, cari açığın kapatılmasına 450 milyon dolarlık katkı sunacak. Yatırımda 210 milyon dolarlık ilk fazın ardından, 400 milyon dolarlık ikinci ve üçüncü faz yatırımlar da gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl önce Sabancı Holding’den 104 milyon dolara yüzde 51’ini aldığı Sasa’da hisse payını 68 milyon dolar ödeyerek yüzde 84.8’e çıkaran Erdemoğlu Holding, yapacağı yatırımlarla Sasa’yı ‘Çin dışı dünya pazarının en büyük üreticisi’ haline getirecek.

Sasa'yı satın alma serüvenlerini anlatan Erdemoğlu, “5 yıl önce polyester sektörüne yatırım yapmayı planlıyorduk. Bu alanda Türkiye’nin 1.3 milyar dolarlık ithalatı vardı. İthalatı durduracak bir üretim yapmak istedik. Çin’i Hindistan’ı gezdik. Tekirdağ OSB yatırım yapmak istedik ama tarım arazisi diye veremediler. Marmara Bölgesi’nde yer aradık. Sonra Sasa’nın satılacağını duyduk ve Nisan 2015’te Sasa’yı aldık. Sasa olmasa da bu sektöre yatırım yapacaktık” şeklinde konuştu. 210 milyon dolarlık ilk faz yatırımlarına başladıklarını ve günlük bin tonluk bir hat kurduklarını dile getiren Erdemoğlu, “2019'da tamamlayacağımız yatırımla 250 milyon dolarlık ithalatı ikame edeceğiz. 200 milyon dolarlık da ihracat yapacağız. Böylece cari açığın kapanmasına 450 milyon dolarlık katkı sağlayacağız” dedi.

Çin dışı dünya pazarının lideri olmayı hedeflediklerini anlatan Erdemoğlu, “İkinci ve üçüncü faz yatırımımız 400 milyon dolar. Bununla da kalmayacağız. Sadece Türkiye’nin değil, Avrupa, Ortadoğu, Körfez, Rusya’nın da polyester üretim üssü olacağız” diye konuştu.

ÇİN’LE REKABETE HAZIRIZ

Sasa’nın şu anda yılda 320 bin ton mal ürettiğini yeni yatırımın ise yılda 350 bin ton üreteceğini belirten Erdemoğlu, şunları söyledi: “Mevcut tesislerimizde 1200 kişi çalışıyor. Yeni yatırımımızda daha çok üretimi, 160 kişiyle yapacağız. Erdemoğlu olarak maraton koşucusuyuz. Yatırımlarımıza uzun vadeli bakıyoruz. Kaliteli üretim yapıyoruz. Bu tesisimiz Çin’den daha verimli olacak. Enerji fiyatlarında da Çin’le aynı noktadayız. Dolayısıyla onlarla rekabet etmeye hazırız.”

BAŞKA ÜLKEMİZ YOK

Şu anda Türkiye’de yüzde 42 ile pazar lideri olduklarını, yatırımlarının devreye girmesiyle bu oranın yüzde 78’e yükseleceğini söyleyen Erdemoğlu, “Hem içerde hem dışarda yatırımımızla önemli işlere imza atacağız. Bizim başka ülkemiz yok. Türkiye’ye güveniyoruz” dedi.

ABD İÇİN SİHİRLİ FORMÜL YOK, SAHAYA ÇIKIN

İbrahim Erdemoğlu, alternatif pazar olarak ABD’ye yönelmek isteyen ihracatçıya, “Bunun için bir sihirli formül yok. En güzel tecrübe; orada olmak. İhracatçılarımız sahaya çıksınlar. ABD’ye ilk 1996’da gittim. Dil de bilmiyordum. Para da batırdım. Ama pazarın inceliklerini öğrendim” tavsiyesinde bulundu.

ÜLKE İÇİNDEN DOĞAN MARKALARA SICAK BAKILMIYOR

Türkiye’de markalaşmanın zor olduğunun da altını çizen İbrahim Erdemoğlu, şunları söyledi: “Kendi insanımız ülke içinden doğan markalara sıcak bakmıyor. Son yapılan AVM’lere, büyük inşaat projelerine bakın. Bir tane Türkçe isim yok. İnsanımızın bu anlayışı değişmediği sürece markalaşma olmaz. Biz bunu kırmak için çok çalıştık. Merinos markamız için sadece Türkiye’de yatırım yapmadık. Dünyada bu marka ile biliniyoruz. Önce bir aile kendine saygı duyacak, yoksa kimse onlara saygı duymaz.”

TÜM ÖĞRENCİLERİN 2000’DE BİRİ OKULLARIMIZDA OKUYOR

Türkiye’nin 7 bölgesinin 5’inde tesisleri olduğunu anlatan İbrahim Erdemoğlu, “Ancak tüm bölgelerimizde toplum yararına işler yaptık. Biz bunları dillendirmeyi sevmiyoruz” diyerek, “Okul, hastane, cami, üst geçit gibi birçok yatırımımız var. Öyle ki Türkiye’de okuyan tüm öğrencilerin 2000’de biri bizim yaptırdığımız okullarda okuyor” dedi.

ISLAK MENDİL VE ÇOCUK BEZİ SEKTÖRÜ YÜKSELİYOR

Sasa yemek yaparken kullandığımız fırının düğmesinden, otomobillerimizin aynasına, koltuklarımızın kumaşından ıslak mendillere, banknotların içerisindeki holografik şerit folyoya kadar hayatımızın birçok alanında yer alıyor. Sasa bu özelliği ile ürün tedarik ettiği sektörlerdeki gelişimleri de izleyebiliyor. İbrahim Erdemoğlu, hangi sektörün hızla hareketlendiği yolundaki sorumuza, “Özellikle ıslak mendil ve çocuk bezi sektörü hızlı yükseliş sağlıyor” yanıtını veriyor.

293 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028