TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği beraberinde, Çufaş Çukurova Fuarcılık A.Ş., Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteği ile hazırlanan Çukurova Kitap Fuarı, 7-15 Ocak 2017 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
Fuarla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, 9 gün sürecek olan fuarın başladığı şekilde bitmesi dileğinde bulunarak, “Bu fuarda güvenlik konusuna ağırlık verilecektir. Özellikle buna değinmenizi isterim. İnsanların tedirginliği etkinliklere de yansıyor. İçimizi ferah tutalım, endişelenmeyelim. Geçen yıl İstanbul’daki kitap fuarlarına çok sayıda katılım oldu, rekor kırıldı. Bunun halkımız yaptı. Bu, teröre karşı bir meydan okuma olarak algılandı. Teröre karşı etkili olabilmek için korkusuzluğumuz göstermek zorundayız” dedi.
Kavukçuoğlu, kitap fuarlarının giderek arttığını, başka kentlerden de kitap fuarları talebinin olduğunu, ancak bu kadar fuarı kaldıracak güçte olmadıklarını söyledi. Gelecek yıl fuar açılışlarının daha iyi duygular içinde olmasını istediklerini kaydeden Kavukçuğlu, “Kitap fuarlarımız demokratik bir platformlardır. Her düşünce ve siyasi görüşten kişi ve kuruluşlar barış içinde eserlerini ve etkinliklerini sergilemektedirler. 35 yıl önce İstanbul’da başlattığımız barış içinde bir arada bulunma isteği tüm Türkiye’de hakim olsun. Terör gibi tüm ulusun başına bela olan olayı ancak bir arada olarak defedebiliriz” diye konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl Zeynioğlu’da konuşmasında “Ülkenin ne kadar kötü durumda olsa da Adana’da kitap fuarı ile içimiz açılacak. Terörün en büyük amacı kentleri yaşanmaz hale getirmektir. Bu ülke kolay kazanılmadı. Teröre karşı direneceğiz, etkinliklere sahip çıkacağız” dedi.
Adana’nın kültürün başkenti olduğunu vurgulayan Zeynioğlu, 2016 yılına ait Türkiye yayıncılık verilerini açıkladı. Zeynioğlu, “2016 yılında toplam 666.856.579 kitap üretildi. Bu kitaplar için 404.129.293 adet bandrol satın alındı. Milli Eğitim Bakanlığı 2016 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 262.736.286 adet ücretsiz ders kitabı dağıttı. TUİK rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu 78.741.053 toplam kitap sayının nüfusa oranına göre, 2016 yılında kişi başına 8.4 kitap düştü. 2015’te Türkiye’de 620.751.618 adet kitap üretilmişti, kişi başına düşe kitap sayısı 8’di. 2016 verileri göz önüne alındığında, üretilen kitap adedinde yüzde 7.4 artış olduğu görülüyor. Uluslar arası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) verilerine göre Türkiye Dünyanın en büyük 11 yayıncılık sektörü ve üretilen yeni kitap çeşidinde yine 11. Sırada yer alıyor” dedi.
ATO Başkanı Atilla Menevşe de, Türkiye’deki terörden dolayı olumsuz şartların devam ettiğini ancak ekonominin çarklarının her şeye rağmen döndüğünü, terör örgütlerinin görmek istediğini göstermeyeceklerini söyledi. Menevşe, İşadamları olarak durmak yok diyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
10. Kitap Fuarı’nın adana için hayırlı olması dileğinde bulunun Menevşe, Adana bir kütür şehridir. Entelektüel yapısı vardır. Bir ilin büyük olması yatırımların yanında kültürle olmaktadır. Bir ilin gelişmişliği kültürle ölçülmektedir. Adana’nın sanatçıları Adana’nın şöhretini artırmıştır” dedi.
ATO’nun öncülüğünde fuarcılığın 2003 yılında geliştiğini söyleyen Menevşe, bundan sonra da fuarlara maddi ve manevi desteklerinin süreceğini sözlerine ekledi.
ÇUFAŞ A.Ş. Genel Müdürü Burak İnceoğlu ise, 10. Kitap Fuarına Adana Büyükşehir Belediyesi ve ÇUFAŞ olarak 16 otobüsle ilçelerden öğrenci taşıyacaklarını ayrıca Kent Konseyi ile birlikte 3 adet kitabı fuarda vatandaşlara ve öğrencilere dağıtacaklarını bildirdi.
Toplantıya TÜYAP Bölge Başkan Yardımcısı Salih Gökmen de katıldı.