Anayasamızın yasama, yürütme ve yargıyı ilgilendiren bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını içeren “18 Maddelik Anayasa Değişikliği Teklifimiz” 21 Ocak 2017 Cumartesi günü saat 04:00 civarında TBMM Genel Kurulundan halk oylamasına sunulmak üzere kabul edilmiştir.
Yapılan değişikliğin amacı bölgesinde güçlü bir Türkiye, değişiklikle getirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle sağlanmış olacaktır.
1982 Anayasası’nın 8.maddesine göre yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmaktadır. Mevcut Anayasanın “yürütme” bölümünde “Cumhurbaşkanı” ve “Bakanlar Kurulu” na ait yetkiler ayrı ayrı sayılarak iki başlı bir yürütme öngörülmüştür.
Yapılan değişiklikle Başbakanlık kurumu lağvedilerek çift başlılık ortadan kaldırıyor, kararların hızla verilmesi sağlanıyor, Türkiye yönetimi güçlendiriliyor. Anayasa değişikliği ülke yönetiminde zaman ekonomisi sağlayacaktır. İşler daha kısa sürede halledilecek, bürokrasiyle siyaset arasındaki ayrışma ortadan kalkacaktır.
1982 Anayasasını yapan askeri yönetimin zihnindeki devlet başkanlığı makamı, parlamenter sistemde olması gereken sembolik konumun çok ötesinde, seçilmiş devlet organları üzerinde güçlü bir vesayet rolü oynayacak, partiler-üstü bir makamdı. 12 Eylül’den kalan darbe anayasasında sistem parlamenter sistem gibi gözüküyor, ancak cumhurbaşkanlığı yetkilerine bakılınca yarı başkanlık sistemi gibi gözükmektedir. Bu bir çelişkili durum ortaya çıkarmaktadır. Yapılan değişiklik bu durumu ortadan kaldırıyor, fiili durum anayasaya uyumlu hale getiriliyor, yapılan değişiklik bunu içermektedir.
Vatandaş sandıkta yürütmenin başı olacak Cumhurbaşkanını ve Cumhurbaşkanını denetleyip yasama erkini kullanacak 600 milletvekilli Meclisi 5 yıllığına seçecektir. Cumhurbaşkanı birlikte çalışacağı bakanlarını ve yardımcılarını tayin edecek, vatandaşa hizmet edecektir.
Cumhurbaşkanına seçimleri yenileme yetkisi verilmektedir. Seçimleri yenileme yetkisi Meclisi feshetmek anlamına gelmemektedir. Meclis ile birlikte Cumhurbaşkanının da görevi sona ermektedir. Mevcut durumda ise Cumhurbaşkanı isterse Meclisi feshedip, görevine devam edebilmektedir. Aslında bu değişiklik Cumhurbaşkanına sınırsız yetki vermemekte tam aksine sınırsız yetkisini kısıtlamaktadır.
Geçmiş yıllarda yüzde 30’la, yüzde 25’lerle dahi iktidar olunabiliyordu, artık böyle bir imkân yok. Yeni sistemde yüzde 50’yi geçemeyen iktidar olamayacak. Tek başına güçlü bir iktidar kurulmuş oluyor. Güçlü bir iktidar çözümlere daha kararlı yaklaşarak, daha hızlı karar alabilecektir. Terörle mücadelede zafiyet olmadan, ekonomik konularda daha kararlı ve güçlü, daha hızlı bürokrasi oluşturularak Türkiye’nin kalkınması, büyümesi, huzuru, güvenliği, milletin kardeşliği temin edilmiş olacaktır.
Bu ülke hepimizin, AK Parti olarak yapmış olduğumuz bu değişiklik teklifi ile yarınlarımız olan çocuklarımıza daha güzel bir ülke bırakmak hedeflenmektedir. Yapılacak olan Anayasa değişikliğinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Necdet Ünüvar
AK Parti Adana Milletvekili