Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi131
Bugün Toplam736
Toplam Ziyaret1825382

“İSA’NIN DOĞUMU DEĞİL, YAZININ İCADI MİLAT OLMALIDIR”

Hattat Etem Çalışkan, yazının icadının 1 Mart olması gerektiğini söyledi

VAHİT ŞAHİN

Türkiye’nin en önemli hattatlarından Etem Çalışkan,  miladın göreceli bir kavram olduğunu belirterek, “Ben, İsa’nın doğumunu miladın başlangıcı olarak kabul edenlerden değilim; Çünkü ben insanlığın, adamlığın peşindeyim. Biz yazıyla beraber aydınlandık. Yani yazıyla beraber adamlık tarihimiz başladı” dedi.

Altınşehir Adana Dergisi’nde Mehmet Emin Avcı’ya 2012 yılında röportaj veren Etem Çalışkan, Altınşehir Adana’nın “Biz şu an 2012 yılındayız, ama siz eserlerin altına 6012 yazmışınız acaba bir yanlışlık mı var?” sorusuna Etem Çalışkan,”Yanlışlık varsa eğer, o da 2012 yılındadır. 2012 yılı Hz. İsa’nın doğum tarihinin milat olarak alınması sonucu ortaya çıkmış. Ancak milat kavramı göreceli bir şey. Şu an Hristiyan dünyası etkin olduğu için takvim böyle, ama başkası için milat değişebilir. Örneğin kimisi insanoğlunun aya ayak basmasını milat olarak kabul edebilir. Ben, İsa’nın doğumunu miladın başlangıcı olarak kabul edenlerden değilim; çünkü ben insanlığın, adamlığın peşindeyim. Biz yazıyla beraber aydınlandık. Yani yazıyla beraber adamlık tarihimiz başladı” dedi.

Çalışkan, “Üstelik yazının icat edilmesi bilginin aktarılmasının da başlangıcı olduğu için, milat kabul edilen diğer tarihlerin bir bilgi olarak bize kadar gelmesini de sağlayan şey. Bu nedenle yazının icat edilmesi herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir milat olabilir diye düşünüyorum.Yazının icadını milat kabul edersek eğer, şu an içinde bulunduğumuz yıl da, 2012 değil 6012 olur. Buna Yazı Miladı (Y.M) veya Adamlık Miladı (A.M) diyebiliriz. Adamlık Miladı’nın başlangıcı 6012 yıl önce 1-1-1 yani;  birinci gün, birinci ay, birinci yıl. Bana göre bu miladın öncesi yoktur. Çükü yazı yoksa tarih de yok”

“MİLAT 1 MART’TIR”

Altınşehir Adana’nın, “O halde size göre yılbaşı da değişiyor?” sorusunu Çalışkan şöyle yanıtlıyor:

“Aslına bakarsanız tarihin 1.1.1 diye başladığını gösteren hiç bir belge yok. Ben, bu yüzden tüm dünyanın yeniden uyandığı çiçeklerin açtığı Mart ayının 1. Ay olması gerektiğini yani yılbaşının 1 Mart olabileceğini düşünüyorum. Hatta Dünya Kadınlar Günü’nün de bu ay içerisinde kutlanılıyor olması vesilesiyle yazının önemine ithafen “Hurmalar Altında Cemile” hikâyesini de, yazıya kadın eli değmesi açısından önemli buluyorum.”

“DEDİĞİM GİBİ MİLAT GÖRECELİ BİR KAVRAM”

 Başkalarına göre başka milatların olduğunu ifade eden Çalışkan şunları söyledi:

“Bir bakıyorsun bir millî takım üst üstte Avrupa şampiyonu oluyor, deniliyor ki: “Millî Takım bir milat yazdı.” Yani bazı olaylar kendi içlerinde de bir milat oluşturabiliyor. Ama sonuç olarak, ben bunları da yazıya bağlıyorum. Bakın meselâ, uzaya insanların gitmesi de bir milat kabul ediliyor. Uzaya gidişin kaynağı ilimdir, ilimin kaynağı ise yine yazı… Her şey kaybolur, yazı kaybolmaz. “Söz uçar yazı kalır” demişler. Boşuna dememişler ya. Bu söylediklerimiz, yazının 6000 yıllık serüveninden kısa bir anlatımdır.”

 

 

 

 

 

967 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038