Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana'da 2013 yılında başlayan “Better Cotton’’ lisanslı pamuk üretiminin 77 bin 897 tona ulaştığını söyledi.
Bilgiç, ATB'nin düzenlediği Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk Üretici, Çırçır İşletmesi ve Paydaş Toplantısı'nda, dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatına katkı sağlamak ve pamukta dışa bağımlılığı azaltmak isteyen tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacını yerel paydaşlarla sağlamaya çalışıldığını belirtti.
Bu kapsamda, üreticilere uluslararası pamuk üretim standardı olan Better Cotton kriterleri doğrultusunda gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirme faaliyeti yürütüldüğünü anlatan Bilgiç, "Better Cotton üreticilere ve üretilen alanlara daha ekonomik, çevresel ve sosyal katkı sağlayarak, süreç içerisinde daha düşük maliyetle daha yüksek verim ve kaliteli pamuk elde edebilme imkanı sağlamaktadır. 2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde yüzde 20 - yüzde 100 Better Cotton kullanacaklarını beyan etmekteler ve bu nedenle her geçen gün Better Cotton talebinin daha da artmasını beklemekteyiz. Better Cotton Initiative'in (BCI) 2020 yılı hedefi dünya pamuk üretiminin yüzde 30'unun Better Cotton olması ve 5 milyon üreticiye ulaşmaktır.“
"BETTER COTTAN ÜRETİMİ YÜZDE BİN ATTI"
Better Cotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türk sanayicisinin sürdürülebilir pamukta dışa bağımlılığını azaltmak için sektörün lider kurum ve firmaları üreticilerin katkısı ile 2013 yılından beri Better Cotton Üretimi yönünde çalışmalar başladığını hatırlatan Bilgiç, şöyle devam etti:
"Türkiye’de 2013 yılında 72.370 dekar ekim alanı ve 34 bin 517 ton kütlü Better Cotton üretimi var ve Adana’nın üretimde aldığı pay yüzde 2,5 iken siz değerli üreticilerimizin ve paydaşlarımızn çaba ve katkıları ile bu rakamlar 2016 yılında 156 bin 440 dekar ve 77 bin 897 tona ulaşarak 2 kattan fazla arttı. Adanamızın üretimde aldığı pay da yüzde 10,2’ye çıktı.
Adana Ticaret Borsası bünyesinde oluşturulan üretici birimimiz ile ilimizde Better Cotton üretimi için 2013 yılında 3 üretici ve 3 çırçır işletmesi ile başladığı çalışmaya günümüzde yaklaşık 40 üretici 7 çırçır işletmemiz ile sürdürmekteyiz. 2013 yılından bu yana 4 sezondur sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda uzman ziraat mühendisi personellerimiz ile üretici birim olarak sahada faaliyet göstermekteyiz. 2013 ile 2016 yılları arasında Adana Ticaret Borsası Üretici Birimimize bağlı Better Cotton ekim alanımız yüzde 1250, üretimimiz ise yüzde 1000 üzerinde artmıştır."
“BAKANLIĞIMIZ ÜRÜN DESTEĞİ VERİYOR”
Pamuğun bölgenin önemli bir endüstri ve yem bitkisi olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, “2015 yılında 267 bin 471 da olan pamuk ekiliş alanı 2016 yılında yaklaşık 6 bin TL’lik artışa 273 bin 458 dekara çıkmıştır. 2014, 2015 ve 2016 yıllarına baktığımızda pamuk fiyatlarında artış olduğu gözlenmiştir. Bakanlığımızın ürün fark desteği 2016 yılında kilogram başına 65 kuruş iken, 2016 yılında 75 kuruştan destekleme yapmaktadır. Ayrıca Havza Bazlı Destekleme Modeli’nin devreye girmesiyle de pamuk ekiliş alanlarının 2017 yılında yüzde 10 - 15 civarında artacağı öngörülmektedir” diye konuştu.
ÇAKICI, “PAMUĞU ÜRETMEMİZ LAZIM”
Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıc ise 2013 yılından beri İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) üyesi olduklarını belirterek, “Better Cotton sürdürülebilir pamuğun üretimini arttırmak için üyelerimizle birlikte faaliyetlerde bulunduk. Better Cotton üretimini 500 ton arttırdık ama zaten zorlu bir süreç olan pamuk üretimi çiftçilerimize biraz ağır geldi. Gerek bölgemizde gerek ülkemizde gerek dünya da üretim arttırılmalıdır. Pamuğu üretmemiz lazım. Ülkemizin pamuğa ihtiyacı var. Tekstil sektörünün, hayvancılık sektörünün ihtiyacı var” dedi.