Yeni Adana Gazetesi Yazarlarından Prof. Dr. Mehmet Tomanay, 16 Nisan referandumu için yaşanan gerginliklere dikkat çekerek, “Bu gidiş böyle sürerse 16 Nisan sonrası Türkiye ekonomisini çok daha büyük sıkıntıların beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır” dedi.
Tomanbay, cari büyüme oranının potansiyel büyüme oranından düşük olursa ekonomide işsizlik ve enflasyon gibi sorunlar ortaya çıkacağını belirterek, “ Şu anda Türkiye’de büyüme oranı ne yazık ki potansiyel büyüme oranının çok altındadır. Yani ekonomimiz gerektiği kadar mal ve hizmet üretememektedir. Milli gelirimiz olması gerekenden azdır.Cari milli gelir potansiyel milli gelire ne kadar yaklaşırsa büyüme oranımız o denli olması gereken büyüme oranına yaklaşmış olur. İşte bu anlamda Türkiye için ekonomik sorunlarımızı en aza indirecek ve ülkemizi istikrarlı bir şekilde kalkındırarak gönenç düzeyimizi arttıracak büyüme oranı yapılan tahminlere göre en az yüzde 7 olmalıdır. Buna karşılık Türkiye’nin ekonomik büyüme ile ilgili sorunu gittikçe büyümekte ve kalıcılaşmaktadır. Son yıllarda ekonomik olarak büyüyememe ciddi bir sorun haline gelmiştir. Türkiye ekonomisi en son 2011 yılında yüzde 8.5 büyümüştür. O yıldan beri ise yüzde 2 ile 4 arasında bir büyümeye sıkışıp kalmıştır. Henüz açıklanmayan 2016 yılının büyüme hızının ise üçüncü çeyrekteki yüzde 1.8’lik küçülmeden ve 2016’nın son çeyreğinde de beklenen düşük büyümeden dolayı yüzde 2’nin de altına düşme olasılığı vardır. Oysa yüzde 4.0 ve altındaki büyüme oranları belirttiğimiz ekonomik sorunları çözmeye yetecek büyüme oranları değildir. Aksine sorunları büyüten oranlardır. Bu nedenle de işsizlik ve enflasyon son aylarda sürekli artış göstermektedir” dedi.
İşte böyle bir durumda Türkiye’nin 16 Nisan’da bir önemli referanduma gittiğini kaydeden Tomanbay, “Siyasal rejimi değiştirmeyi amaçlayan referandum nedeniyle ülke her geçen gün biraz daha gerilmektedir. Bir yandan içeride yaşanan çekişmeler öte yandan da dış politikada yaşanan gerginlikler 16 Nisan sonrası için ciddi kaygılar yaratmaktadır. Özellikle Türkiye ekonomisi ile ilgili son günlerde ortaya çıkan uluslararası düzeydeki gelişmeler belirsizlik ortamını daha da arttırmaktadır” dedi.
“Olumsuzluklar her geçen gün artmaktadır” diyen Tomanbay, “Rusya ile ilişkilerimiz düzeliyor derken Suriye ve YPG politikalarımız nedeniyle yeniden gerilme işaretleri vermesi, ABD ve İngiltere’nin İstanbul havalimanını da 10 riskli havalimanı arasına alarak İstanbul’dan kalkan uçaklarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasaklaması, referandum nedeniyle Avrupa Birliği’nin belli başlı ülkeleri ile aramızın açılması ve bu ülkelerin liderlerinin Türkiye aleyhine yaptıkları açıklamalar ülkemiz üzerindeki geleceğe dönük kaygıları arttırmaktadır. Ekonominin büyümesinde belirleyici olan tüketici ve yatırımcı kararları üzerinde en etkili unsur geleceğe dönük beklentilerdir. Bu referandum ortamında ne yazık ki ekonomimizin geleceğine dönük güven arttırıcı gelişmeler yerine güven azaltıcı gelişmeler artmaktadır. Ekonomide güvenle ilgili büyük risklerin olduğu böyle bir ortamda ekonominin sorunları çözebilecek düzeyde büyümesini beklemek olanaksızdır. Bu gidiş böyle sürerse 16 Nisan sonrası Türkiye ekonomisini çok daha büyük sıkıntıların beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır” ifadelerini kullandı.