Türkiye'nin erkenci karpuz üretiminin neredeyse tamamını, genel üretiminin ise yüzde 20'sini karşılayan Adana'da karpuz hasadı başladı. Erken hasadı önlemek için geçtiğimiz yıl ham karpuz timlerini devreye sokan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu sezon karpuz hasadında belge uygulamasına geçti. Üretici önce karpuzun olgunlaştığına dair belge alacak, daha sonra hasada başlayacak.
Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde, yılın ilk turfanda karpuz hasadı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat yapılan tarlada incelemelerde bulundu.
TARLADA KİLOSU 2 LİRA
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, sonbaharda etkili olan soğuk hava dalgası nedeniyle Çukurova'nın bazı kesimlerinde karpuz fideleri kuruduğu için bu yıl rekoltede düşüş beklendiğini ifade etti. Karpuzun kilosunun şu anda tarlada 2 TL'den alıcı bulduğunu kaydeden Doğan, "Fideleri soğuktan kuruyan çiftçilerimizin bir kısmı tekrar ekim yapacak fide bulamadığı için ekili alanlarımız geçtiğimiz yıllara oranla daha az" dedi.
ÜRETİCİ "HASAT EDİLEBİLİR" BELGESİ ALACAK
Kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun imajını bozan ham karpuz hasadına karşı geçtiğimiz yıl bir takım önlemler alındığını hatırlatan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan ham karpuz timleri, hasat süresince ekim alanlarını tarayıp, erken hasada engel olmuştu. Alınan önlemlerin çok faydası oldu. Bu yıl ise farklı bir yöntem uygulamaya konuldu. Artık karpuz hasadına başlayacak üretici önce ürününün olgunlaştığına dair belge alacak. Böylece ham karpuz hasadının önüne tamamen geçilmiş olacak. Tüketici bu yıl da görül rahatlığı ile karpuz yiyebilecek" diye konuştu.
BU YIL VERİM DÜŞÜK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin de Adana'nın karpuz üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, toplam 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını kaydetti. Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu ifade eden Tekin, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünü Adana'nın karşıladığını dile getirdi.
Karpuz hasadının tüm üreticiler için hayırlı olması temennisinde bulunan Tekin, "Bu yıl turfanda karpuzda verim, geçen yıllara oranla biraz düşük görünüyor. Karpuz tarlalarından ortalama dekar başına 8-10 ton gibi bir verim alınırken, şu anda durum 6-8 ton civarında" ifadelerini kullandı.
AMAÇ HEM ÇİFTÇİYİ HEM TÜKETİCİYİ KORUMAK
Ham karpuz hasadına karşı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana Valiliğinin koordinasyonunda gerekli tedbirleri aldıklarının altını çizen Muhammet Ali Tekin, şunları söyledi:
"Her tarlaya geliyoruz, gerekli kontrolleri yapıyoruz. Eğer karpuz olgunlaşmışsa 'hasat edilebilir' raporu veriyoruz. Tüccar veya alıcı karpuzu götüreceği yere kadar bu raporu yanında bulundurmak zorunda. Buradaki amaç hem çiftçiyi korumak hem de karpuzu vatandaşa olgunlaşmış şekilde sunmak. Ayrıca, karpuz piyasasının bu olumsuz durumdan etkilenmesini engellemek, çiftçinin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak."
İncelemelerde bulundukları tarlada karpuzun en küçüğünü kestiklerini ve olgunlaştığını gördüklerini belirten Tekin, "Bizim ekibimiz daha önce geldi, bu tarla için raporunu tuttu, 'hasat edilebilir' raporunu verdi. Böylece Adana'da karpuz hasadı da başlamış oldu" diye konuştu.
HAM KARPUZUN PİYASAYA SÜRÜLMESİ ENGELLENİYOR
İzinsiz hasat edilen karpuzun ham çıkması halinde imha edileceğini kaydeden Tekin, "Karpuz izinsiz kırılmış, yolda yakalandı. Kontrol ettiğimizde karpuz olgunlaşmamışsa bizler bu ürünün piyasaya sürülmesini engelliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız denetimlerde uygunsuz hareket eden üreticimizle karşılaşmadık. Bu da üreticinin bilinçlendiğini gösteriyor. Bu yıl üretimiz bize telefon ediyor, biz de tarlayı kontrol ediyoruz. Ürün olgunlaşmışsa 'hasat için uygundur' diyerek belgeyi veriyoruz. Ya da '2 gün bekle' diyoruz. Ona göre programlı bir şekilde devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
"KABAK AŞISI"NA AÇIKLIK GETİRDİ
Her hasat döneminde gündemi meşgul eden "kabak aşısı" konusuna da açıklık getiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, şöyle devam etti:
"Karpuzda 'kabak aşısı' denilen kabak kökü kullanılmasının amacı karpuzun kökünün mantari hastalıklara karşı çok hassas olmasından kaynaklıdır. Onun için daha güçlü olan kabak kökü üzerine aşı yapılarak karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Yani bu, vişne ağacına kiraz aşılamak gibi. Aynı şey. Ancak kabak kökü güçlü olduğu için karpuzu daha kısa sürede, daha tonajlı hale getiriyor. Örneğin 2000'li yıllarda, kabak kökü kullanılmadan önce dekara 4-5 ton rekolte alınırken, şimdi bu 8-10 tona çıktı. Hemen hemen iki katına çıktı. Daha kısa sürede, daha çok verim elde edebiliyorsunuz. Diğer taraftan karpuzun kökünün kabak olması, karpuzun kabak olacağı anlamına gelmiyor. Karpuz olgunlaşacak, güneşi görecek; ister kabak kökü olsun, ister orijinal karpuz çekirdeğinden üretilsin hiçbir farkı yok. Gönül rahatlığı ile herkes tüketebilir. Biz burada karpuzu kontrol etmeden piyasaya sürdürmüyoruz."
İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, piyasada şu anda yurt dışından getirilen karpuzların da bulunduğuna işaret ederek, "Vatandaşlarımızdan isteğimiz artık yerli karpuzu tercih etmeleri. Yerli karpuz ithale göre daha lezzetli, daha taze ve fiyatı daha uygun" diye konuştu.