Adana Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, “ASKİ artık Adana Büyükşehir Belediyesi’ne borç para vermeyi bırakıp asli görevlerine baksın, hizmet üretsin” dedi.
ASKİ’nin faaliyet raporunu eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağına saplanırken ASKİ’yi de aynı borç bataklığına sapladığını söyledi. ASKİ’nin asli işlerini bir kenara bırakarak, önce elindeki parasını belediyeye borç olarak verdiğini, ardından da belediyeye borç para vermek için borçlanma yoluna gittiğini ifade eden AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, “ASKİ parasını borç olarak vermemiş olsaydı yatırımlar proje aşamasında kalmayacaktı. ASKİ elindeki parasını belediyeye borç olarak verdiği gibi kendisi de borç üstüne borç yapmaktadır. Bilançosuna baktığımızda, ASKİ’nin verdiği borç ki yeri belli; Büyükşehir Belediyesi; 350 milyon 846 bin lira. Neredeyse ASKİ’nin bir yıllık bütçesi kadar. Bu rakam 2014 yılında 310 milyon lira iken, dönemimizde 40 milyon artmıştır. ASKİ artık Adana Büyükşehir Belediyesi’ni fonlamayı, borç vermeyi bırakmalıdır. Büyükşehir Belediyesi de zaten yeterince borçlanıyor, ASKİ’yi bırakmalıdır. Bu para ASKİ'nin borçlarını ödemesine de yatırımlarına da fazlasıyla yetecek bir rakamdır. Yani ASKİ Büyükşehir Belediyesi’nden borcunu tahsil etse, borçlanmasına ve yeni kamburlar eklemesine hiç gerek kalmayacak. Bu kadar alacağı olmasına rağmen yılsonu itibari ile de yüklenicilere 62 milyon lira borcu var. Rakamlar şaşırtıcı. Bunun derhal düzelmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI’
Hizmet alımlarına ödenen rakamların da gözden geçirilerek düşürülmesi gerektiğini belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, “Yılın ilk üç ayında SGK primleri ve diğer giderler hariç personele ödeme yaklaşık 35 milyon lira olmuş. Bu da yıllık yaklaşık 140 milyon lira yapar. Bu da 2016 gerçekleşen gelirimiz olan 420 milyon liranın 3’de 1’ine tekabül ediyor. Böyle gelir kaynaklı hizmet yapmayı amaçlayan kurumlarda önemli olan çok işçi çalıştırmak değil, verimli işçi ile maksimum başarı elde edebilmek olmalı. Bunun için de sadece memur personele değil taşeron personele de hizmet içi eğitime önem ve ağırlık verilmelidir” dedi.
'KANALİZASYON ÇALIŞMALARINDA 2013 YILININ BİLE 5 DE 1'İ ÇALIŞMA YAPILMIŞ'Faaliyet raporu incelendiğinde kanalizasyon hizmetlerinde de yeterli bir çalışma yapılmadığını ve rakamların da bunu ortaya koyduğunu dile getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, şöyle konuştu:
Faaliyet raporu incelendiğinde kanalizasyon hizmetlerinde yeterli bir çalışma yapılmadığını rakamlar ortaya koyuyor. 2013 yılında 239 bin metre hizmete alınmasına rağmen, yasa ile dönemimizde genişleyen hizmet alanına rağmen 2016 yılında 2013 ün yaklaşık 5 de 1 i 46 bin metre kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi yapılmış. Yani ilçelerimize bu konuda bir çalışma yapılmamış.
‘HALA ASBESTLİ BORUDAN SU İÇİYORUZ’
1970'lerden kalma 319 kilometre civarı olan asbestli boru değişim işinde de boş geçen 2014 ve 2015 yıllarından sonra stratejik hedef 3.1’e göre ‘6360 Sayılı Kanun kapsamında bağlanan yerlerin asbest isale ve şebeke hatlarının değişimi için etüd ve proje’ yapılmasında dahi yüzde 50’deyiz. Yapmayın. Bu bölgelerde ki hemşehrilerimize halen kanserojen borulardan su götürüyoruz, biz halen etüd ve proje işlemlerini tamamlayamamışız.
'PROJELER SADECE KİTAPTA VAR'
Kitapta birçok proje var. Proje yazma konusunda başarılılar. Ancak bu projelerin kopyala yapıştır ile 2015 Faaliyet raporundan alındığını yani aynı projelerin 2014'ten beri sadece proje aşamasında olduğunu görünce uygulama da pek de başarılı olunamadığı açıktır.
'BÜTÇE GERÇEKLEŞMESİ ÇOK DÜŞÜK'
Geçen yıl ki gider bütçesinin yüzde 52.6’sını gelir bütçesinin ise yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirmiş. Bu da bütçe yaparken daha makul ve ciddiyetle yapılmasının ve projeksiyonun da buna göre şekillendirilmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor.
‘BOZULAN YOLLAR YAPILMIYOR’
En çok şikayet gelen noktalardan birisi de şebeke döşeme sırasında bozulan ve zarar gören yolların ve üst yapının tamiratı ve asfaltlamasının yapılmadığı ile ilgili. Bu konudan hem hemşehrilerimiz hem de ilçe belediyelerimiz rahatsızlar. Stratejik Hedef 3.1'in sonucuna göre çok da haklılar. Çünkü bozulan yolların sadece yüzde 30'u tekrar yapılmış.
'KAYIP KAÇAK ORANI YÜKSEK, ÇALIŞMA YOK'
ASKİ’nin en büyük handikaplarından birisi de ürettiği, arıttığı suyun yaklaşık yüzde 38’ini kaybediyor olması. Yılda 146 milyon metreküp su üretiyor, yaklaşık 56 milyon metreküp suyu kaybediyor. Üretimden tahakkuk eden rakam ise 90 milyon metreküp olduğuna göre tahakkuk eden rakamın yüzde 62'si kadar kayıp kaçak var. Ya şebekelerimiz çok eski kayıp çok ya da kaçak kullanım çok. Buna da acil çözüm ve tedbir gerekiyor. Kayıp kaçak tespiti için artık teknolojik yöntemler kullanılmalı. Stratejik Hedef 2.2'de su ve enerji kayıplarını izlemek, önlemek ve yönetmek amaçlı SCADA sistemi kurmak var. 2014 yılından beri hedeflerimiz arasında ancak halen kurulmadı. Sıfır çekmişiz. Bu konuda acil çözüm ve tedbirler gerekiyor. Çünkü kayıp kaçak miktarı suyun maliyetini artırıyor ve hemşehrilerimizin cebinden çıkıyor. Suyun maliyetini artıran sebeplerden birisi de enerji sarfiyatı. Stratejik hedef 2.3'de elektrik maliyeti azaltma oranımızda sıfır çekmişiz. Dikkate alınmalı ve özenle üzerinde durulmalıydı.
'SEL VE SU BASKINLARI ÖNLEMEK AMAÇLI ÇALIŞMA YOK'
Sel ve su baskınları sonucu hemşehrilerimiz mağdur oluyor. Bu konuda da etkin bir çalışma yapılmadığından dem vuruyoruz sık sık. Hedef 3.2 de sel baskınlarını önlemek amaçlı dere ıslahı yapmak gibi çok önemli bir hedef koymamıza rağmen hiç yapılmamış. Sıfır çekmişiz.
Hedef 3.3'e göre atıksu arıtma tesisleri projelendirilmesi ve yapımları konusunda da sıfır çekmişiz.
'2016 KAYIP YIL, HİZMET SIFIR'
Sıfırcı hocalar gibi olduk ancak bu rakamlar yaptığımız performans ve buna bağlı olan bütçenin başarısını ortaya koyan faaliyet raporundan alınma rakamlardır.
'ASKİ SÖZÜNÜ TUTSUN, SUYU UCUZLATSIN'
ASKİ kayıp kaçağı azaltmalı, bütçesini etkin ve verimli kullanıp borçlanmaya ihtiyaç duymadan hizmetlerini yapabilmeli, projelerini gerçekleştirmeli. Büyükşehirden alacağını tahsil edip kısıtlı bütçeyle hizmet yapmaya çalışan ilçe belediyelerinin ÇTV alacaklarından doğan borcunu ve diğer borçlarını ödemeli, üst yapıya verdiği zararları ivedilikle onarıp asfaltlamalı, kayıp kaçak ile birlikte suyun maliyetini azaltmalı ve Adanalılara verdiği ucuz su sözünü tutarak su ücretlerini düşürmeli ki başarılı diyebilelim.”