Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi130
Bugün Toplam510
Toplam Ziyaret1825156

BAKAN TÜFENKÇİ "12 Milyar dolarlık gıda ürünü ithal ettik"

chp'Lİ Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 1 Ocak 2016’dan 30 Nisan 2017 tarihine kadar Türkiye’nin 12 milyar 208 milyon 279 bin 134 TL değerinde gıda ürünü ithal ettiğini açıkladı

Uygulanan yanlış tarım politikaları, her türlü gıda üretiminin yapılabildiği Türkiye’yi gıda ithalatında zirveye taşıdı. Türkiye son 16 ay içinde 12 milyar 208 milyon dolarlık gıda ürünü ithal etti.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 1 Ocak 2016’dan 30 Nisan 2017 tarihine kadar Türkiye’nin 12 milyar 208 milyon 279 bin 134 TL değerinde gıda ürünü ithal ettiğini açıkladı

GÜMRÜK VERGİLERİ NEDEN SIFIRLANDI?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, önergesinde son yıllarda artan gıda enflasyonunun düşürülmesi ve gıda fiyatlarında yaşanan düşüntülü fiyat dalgalanmalarının önüne geçebilmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca gümrük vergileri sıfırlandırılan ürünlerin neler olduğunu sordu. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu ürünlerin 2016 yılından bu yana ülkemizdeki yıllık ürün miktarı, maliyeti ve satış fiyatlarının yanı sıra stok ürün olup olmadığını ve yurtdışından gelen ürün miktarının ne kadar olduğunun açıklanmasını istedi.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASININ SONUÇLARI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu ürünlerin ülkemizi giriş ve raf fiyatlarının ne kadar olduğunu sorduğu önergesinde “Niğde, Nevşehir. Konya ve Karaman illeri kuru fasulye üretiminde ülkemiz üretiminin yüzde 62'si gibi çok büyük bir bölümünü üretmektedir. Bu ürünlerin ekim zamanıdır. Üretici ürettiğini satamama kaygısı yaşamaktadır bu konuda bir önlem almayı planlıyor musunuz?

Fiyat dalgalanmalarının sebebi üretim miktarı veya ürün kalitesi değildir. Uyguladığınız tarım politikası yanlışlığının yansıması olan bu süreçlerin yaşanmaması için bir çalışmanız var mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, gümrük vergisi oranlarının belirlenmesi ve ticaret politikası önlemleri kapsamında dampinge ve sübvansiyona karşı önlemler ile korunma ve gözetim önlemlerinin uygulanmasının yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre Ekonomi Bakanlığı görev ve yetki alanında olduğunu belirtti.

YURTDIŞINA 12,2 MİLYAR DOLAR GİTTİ

Bakan Tüfenkçi, “Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortak hazırlanan Resmi İstatistik Programından elde edilen verilere göre; 01.01.2016-30.04.3017 (2017 yılı verileri geçici) tarihleri arasında Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun 1 ila 22. Fasılları (5, 6, 13, 14. fasıllar hariç) esas alınmak üzere 12.208.279.134.-$ değerinde 17.628.768.758.-kg gıda ürünleri ithalatı yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

LİSANSLI DEPOLUCUK UYGULAMASI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, hububat ve baklagiller gibi ürünler başta olmak üzere tarımsal ürünlerde hasat dönemi ile hasat sonrası dönem arasındaki fiyat dalgalanmalarını engellemek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla; uzun süreli

depolanabilen ve standardize edilebilen tarım ürünlerinin ticaretine yönelik olarak lisanslı depoculuk sistemini uygulamaya koyduğunu açıklayan Bakan Tüfençi,, “Lisanslı depoculuk sisteminde; tarım ürünlerinin sınıf ve kaliteleri yetkili sınıflandırın olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirlenmekte, modern altyapıya sahip lisanslı depolarda depolanmaktadır” dedi.

Bu ürünlerin ticareti ürünün mülkiyetini temsilen lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapıldığını anlatan Bakan Tüfenkçi, ayrıca, lisanslı depoculuk sistemine yönelik sağlanan vergisel teşvikler, kira sübvansiyonu gibi destekler sayesinde üreticilerin depolama maliyetlerinin de düşürüldüğünü ifade ederek, ülkemizde lisanslı depoculuğun gelişimine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ömer Fethi Gürer ise Bakan açıklamasına karşın lisanslı depolamada geç kalındığını, bu bağlamda daha hızlı çalışma gerektiğini, alınan kararların alana yansımasının sağlanmasında sorun olduğunu ve halen çok ürünün iptidai usullerle depolanmasının devam ettiğini belirtti.

GÜRER: “ TARIM POLİTİKASI SORUNLU”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, yanlış tarım politikaları nedeniyle her bölgesinde binlerce çeşit ürünün yetiştirilebildiği Türkiye’nin, artık üretimden çok gıda ürünü ithal eden bir ülke haline geldiğini söyledi. 16 ayda 12 milyar dolardan fazla paranın, yurtdışından getirilen gıda ürünlerine gittiğinin bizzat bakanlık tarafından açıklandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2015 yılında toplam tohum ithalatımız 202 milyon dolar ihracatımız ise 102 milyon dolar bu bile durumun özeti. Maalesef bu acı tablonun olumsuz yansımaları, başta tarım kesimi ile uğraşan vatandaşlarımız olmak üzere tüm yurttaşlarımızın üzerinde etkisi görülmektedir. Ülke tarımında dışa bağımlılığın artmasından öte ülkemizde arazileri satın alan yabancıların büyük ölçekli tarım yatırımları çiftçinin ürününü pazarlamada daha da alan daralmasının doğmasına neden olmaktadır. Küçük çiftçi sorunlu ve sıkıntılıdır. Köyler göç vermektedir. Bu olumsuzluktan en çok gıda spekülatörleri faydalanmaktadır. Hükümetin, acilen tarım politikasını değiştirerek, ülkemizi, çiftçimizin ve tüm yurttaşlarımızın lehine olabilecek yeni politikalar üretmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, ülkemizde üretim yapılamaz hale gelecek ve ekonomimizin bel kemiği olan tarım sektörü şu anki kötü durumundan daha vahim bir noktaya gelecektir. Bunun tüm olumsuz sonuçları ise hepimize yansıyacaktır” dedi.

222 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038