Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER), Adana Ticaret Borsası (ATB), Adana Tahıl Üreticileri Derneği ve Adana Çiftçiler Birliği’nin organize ettiği “2017 Mısır Hasat Şenliği” Yüreğir ilçesine bağlı Suluca Mahallesi’nde Dede Aytekin tarlasında düzenlendi.
“5.9 milyon tonun altına üretim düşebilir”
Geçen yıla göre yüzde 8 az olan mısır için buruk hasat şenliği düzenlenirken etkinliğin açılışında konuşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Adana çiftçisi pamuktan zaman içerisinde vazgeçerek mısırı tercih etmiş durumda. Bu yıl üretimin 5,9 milyon tonun altına da düşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
“Mısır üretimi yüzde 8 düşüşle 5,9 milyon ton seviyesinde”
TMO Alım Muhafaza Daire Başkanı Cihan Soyalp ise Türkiye genelinde mısır üretim veriminin düştüğünü ancak bazı çiftçilerin dekar başına 2 tona kadar verim aldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl 6.4 milyon ton olan mısır üretimi yüzde 8 düşüşle 5,9 milyon ton seviyesinde olmasını bekliyoruz. Adana ülkemiz mısır üretiminin yüzde 20’sini üretmekte. Geçen yıla göre Adana bölgesinde verimde bir miktar düşüş olmasına rağmen bazı çiftçilerimiz 2 tona kadar verim almışlar” ifadelerini kullandı.
“Buğdayda 50 bin, mısırda 45 bin ton depolama”
“ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.”nin bugün hayata geçtiğini söyleyen ATB Başkanı Şahin Bilgiç de şunları kaydetti:
“Tarımda sürdürülebilirlik çok önemlidir. Üreticilerimiz bunu sağlayabildiği taktirde ülkeyi besleyebilir. Devletimiz üreticilere destekleri çok önemlidir. Tarımsal desteklerin artarak devam etmesi çok önemlidir. Fazla üreterek ihracatımızı da arttırmalıyız. ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. bugünden itibaren buğdayda 50 bin ton mısırda ise 45 bin ton depolama kapasitesiyle hizmete girmiştir.”
“Mısır çok önemlidir”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise mısırın beyaz et üreten üreticiler için en önemli besin kaynağı olduğunu anlatarak, “Mısır şuanda Türk tarımı için Türk ailelerinin sağlıklı beslenmesi hususunda olmazsa olmaz girdimiz. Türkiye’de hayvan sayımız hızla düştü. Her köyde sürüler varken, sürüler boşaldı. İthalata destek verildi, canlı hayvan ithal edilmeye başlandığında et 10-12 lirayken şuan etin geldiği nokta belli. Bugün mısırımız olmasa Türkiye’de beyaz etçiler üretim yapamaz. Türkiye’de beyaz et üretimi olmasa Türkiye büyük protein açığıyla karşı karşıya kalır. Mısır çok önemlidir” yorumunda bulundu.
“Anız, hem toprağa, hem çevreye zararlı”
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise üreticilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Demirtaş, Anadolu’da çiftçilik yapan insanlara yaptıkları işi Çukurova halkının öğrettiğini fakat anız yakma konusunda olumsuz örnek olduğunu hatırlatarak, “Anadolu insanları çiftçiliği Çukurova insanından öğrenmiştir. Verimlilik artışından tutun, ürün çeşitliliği bakımından hep insanlarımıza örnek olmuşuzdur. Ama örnek olmadığımız bir şey var. Anız yakmaktan vazgeçmemiz lazım. Vatandaşlarımız anızlarını yakıp, hem çevreye hem toprağa zarar veriyorlar. Özellikle benim son 1 aydan beri aldığım şikayet anız yangınları. Lütfen anızları yakmayın. Bunu önlememiz lazım. Benim Adana’nın tarımından büyük umudum var” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından şenlikte biçerdöverin mısırı biçmesi ile hasat başladı. Düzenlenen şenliğe kent protokolü, mısır üreticileri ve davetliler katıldı.