Adana 1. Alaca Dağı Dağcılık Şenliği’nin başarı İle tamamlandığı bildirildi.
Şenlik Komitesi adına şenliğin bir değerlendirmesini yapan Mehmet Yakut,”Ülkemizin birçok ilinde dağcılık şenliği yapılıyor olması Aladağların belli bir kısmı il sınırları içinde olması neden ilimizin de bir dağcılık şenliği olmasın düşüncesiyle yola çıktık. Kulüpler ilimizde bir dağcılık şenliği yapılması düşüncesi ile 1 yıl önce toplanıp ortak hareket etmek, dağcılık sporunu geliştirmek, yaymak ve Adana’ya bir dağcılık şenliği kazandırma kararı aldı. Önce il sınırlarımız içinde olan, lojistik açıdan en kolay planlaması yapılabilen, tüm dağcıların teknik tırmanış olmadan çıkabileceği, tırmanışı zevkli olan Alaca (3588 m) dağı olması karar kılındı. Tarihler belirlendi ve çalışmalar şenliğe 3 ay öncesinde başladı. Adana valiliği, Büyükşehir belediyesi ve Pozantı belediyesi ile resmi yazışmalar ve görüşmeler yapılmaya başlandı. Yol durumu, kamp yeri, ulaşım ve iaşe görüşmeler sonunda ilgili kurumlar sonuna kadar yanımızda olup tüm isteklerimize destek oldular. Şenlik altyapısı tamamlandıktan sonra sıra ülkemizdeki tüm dağcılık kulüplerine, dağcılara ve ilimize şenliğimizi duyurmak kalmıştı. Başta Koza TV ve Meşk FM olmak üzere, Radyo One, Yıldız Radyo ve Akdeniz FM gibi T.V ve Radyolar da duyuruları ve haberleri başladı. Çukurova gazeteciler cemiyeti ile görüşülüp tüm ajanslara, ulusal ve yerel gazete temsilcilerine basın açıklaması yapılarak gazetelerde şenlik haberleri yapıldı. Şenliğimize katılmak isteyen dağcılar, kulüpler, doğaseverler ve kampçılar için toplanma yeri Pozantı olarak belirleyerek bir iletişim ile kayıt sistemi oluşturulup kayıtlar alınmaya başlandı” dedi.
23 Eylül 2017 Cumartesi Adana’dan araçlar ile Pozantı’ya toplama noktasına gidildiğini ifade eden Yakut, şunları söyledi:
“Diğer ilerden gelen dağcılar ve şenliğe katılacaklar ile birleşildi.210 dağcı ve doğaseverin katılımı ile Pozantı Atatürk heykeli önünde dağlarda hayatını kaybeden tüm dağcı kardeşlerimiz ve ülkemiz için hayatını kaybeden Başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ile istiklal marşı okundu. Şenlik komitesi tarafından şenlik konuşması ve tüm katılımcılara şenlik programı açıklaması yapıldıktan sonra kısa bir alışveriş ve ihtiyaç molası verilip kamp alanımız Pozantı Dağdibi köyünden Aladağların güneyindeki 2200 metre rakımdaki Taşoluk mevkiine gidildi. Kamp kurulduktan sonra zirve yapacaklar ile bir saatlik Aktimizasyon irtifaya alışma yürüyüşü yapıldı. 18.00 da akşam yemeği ve kumanyalar dağıtıldıktan sonra teknik toplantı yapılıp zirve tırmanışı ve rota hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Sonra kamp ateş etrafında müzik, sohbet, çay ve kamp eğlenceleri yapıldı. Saat 22.30 da sessizlik saati ve zirve yapacak herkes çadırına geçti çünkü 03.00 de tırmanış başlayacaktı dinlenmeye ihtiyaç vardı. Şenlik komitesi tarafında belirlenen tırmanış programına göre 02.30 da zirve yapacaklar uyandı ve hazırlandı 03.00 de 91 dağcı ile tırmanış başladı. Tırmanış kamp alanından maden sırtına ve oradan da Alaca dağı güney rotasına girilerek zirveye doğru çıkmaya başlanıldı. Güneş doğduğunda 3000 metreye ulaşmıştı kısa bir moladan sonra tırmanışa devam edildi. Birkaç dağcı arkadaşımız yüksek irtifadan dolayı sorun yaşayınca kamp alanına dönmeleri sağlandı. Diğer kalan ekip ile kısa nefes molaları verilerek 09.00 da 6 saatte 84 dağcı ile zirveye ulaşıldı. Zirvedeki muhteşem manzara ve zirveye çıkmanın verdiği haz ile 1 saat kadar zirvede zaman geçirildi. İstiklal marşı, zirve defterinin imzalanması, bireysel ve toplu fotoğraflar çekilmesi bittikten sonra inişe geçildi. Zirve inişimiz 3.5 saat kadar sürüp 13.30 gibi tüm sporcular kamp alnına döndü. Kamp alnında ihtiyaç molası ve dinlenmeden sonra 15.00 gibi kamp toplanıp 16.00 da Adana’ya dönüldü.”
“Şenliğimizin ilk olması sebebiyle ülkemizin değişik illerinden kulüplerin, dağcıların gelmesi ve ilimizde şenliğe oldukça ilgi duyulması bizi çok mutlu etmiştir” diye Yakut, şöyle devam etti:
“Şenliğimize katılan tüm kulüplere ve dağcı sporculara, Şenliğimize desek veren başta büyükşehir belediyesi başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü beye diğer kamu kurum ve kuruluşlara, basınımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Her yıl geleneksel olarak yapılması planlanan şenlik ilimize ayrı bir değer kazandıracağından dolayı çok gururluyuz. Ayrıca, zirveye çıkmak engel tanımadı. Şenliğimize Kayseri bölgesinden DİPİ dağcılıktan engelli bir sporcu olan Mustafa Kılıçarslan da katılarak zirve yapmayı başarmıştır.”