Ressam Nihal Canatar 1955 Adana doğumlu. 1992’de Adana Devlet Güzel Sanalar Galerisi atölyesinde resim alışmalarını başarıya tamamladı. Kendi atölyesini kurdu. Adana Ressamlar Derneği üyesidir. Beş kişisel resim sergisi açtı, yedi karma sergiye katıldı.
Adana Büyükşehir 75. Yıl Sanat Galerisi’ne 12.10.2017 günü kolaj-grafik tarzı ürettiği resimlerini sergiledi. Sergiyi ressam ve sanatseverler izlediler…
Kolaj tekniğiyle ürettiğiyle ürettiği resimlerde düzlem üzerinde değişik renklerde inceden kalına doğru dik yatay çizgiler dikkati çekiyor. Düzlemlere bakıyorsunuz, onlar da değişik sıcak renklerle bezenmiş. Tam da bu sırda tablolarda ağaç ve kadın figürlerini görüyorsunuz. Belki de, kentlerin taşlaşmış, betonlaşmış havası ancak böyle verilebilir diye düşünüyorsunuz.
Dikkat ederseniz, kentlerde ağaçlar, kaldırımlar, beton bloklar arasına sıkışmış durumdalar. Zavallı ağaçlar işkence altındalar… Yol bulup, güneşi görüp dallarını uzattıklarında birileri gelip hemen kesiyor o dalları. Bununla da kalınmıyor coscobuk ediliyor ağaçlar… Sonra ne oluyor biliyor musunuz kuruyor… Böyle sayısız ağaçlar gördüm ben. Güzelim sufatı (okaliptüs), çınar, dut, çam… ağaçları yok edildiler. Ağaçlar yok edilince kuşlar da gitti. Sel almaya başladı kentleri… İnsanların özgürlükleri de kısıldı. Kent caddelerinde, sokaklarında yürünemez oldu. Sıkıntıya girdi canlılar. Atlar, kediler, köpekler… Bakınız insanara, havanlara bu sıkıntıyı kolayca görebilirsiniz.
Ressama soruyorum kadın figürleriniz hep hüzünlü. Yalnız sizin değil, izlediğim sergilerde de öyle. Adana kadınları hüzünlü mü diyorum hep? Olamaz! Konuştuğum, gördüğüm kadınlarda resimlerdeki hüzün yok… Net, somut yanıt alamıyorum! Diyorum ki gülümseyen kadınlar resmi görmek istiyorum… Gülümsüyor ressam.
Haaa, bakınız tablolarınızda işlediğiniz temalar, izlediğiniz tarz çok güzel. Çizgilerin yerleştirilmesi, renklerin verilmesi, figürlerin yerinde bulunması, dengenin, perspektifin sağlanması, izleyicilere esin yüklemesi… büyüleyici bir yansıma. Tebrik ediyorum sizi…