Konuyla ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, üç değerli konuşmacıyı dinlemek ve sorularını yöneltmek, aynı zamanda görüşlerini paylaşmak üzere tüm Adanalıları panele davet etti.
“AYRIMCILIĞI REDDEDİYORUZ”
“İMO olarak kentin, vatandaşı olduğumuz ülkenin ve tüm dünyanın demokratik, özgür, ayrımcılığı reddeden, yoksulluğu ve şiddeti barındırmayan yaşam koşullarına ulaşmasını istiyoruz” diyen Kaya, bu istek ve amaç doğrultusunda, toplumsal sorumluluk ve toplum yararı ilkesine dayanarak ülkenin, kentlerin yaşanabilir olması için çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerini vurguladı.
YANLIŞ POLİTİKALAR
Yıllardır süregelen yanlış politikalar sonucu kentlerdeki mevcut durumun ne yazıktır ki pek iç açıcı olmadığını kaydeden Kaya, “Bu kentlerden biri olan Adana’da, ne yazıktır ki yıllardır sürdürülen plansızlık ve denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, kaçak yapılaşma ve imar affı süreçleri sonucu sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir kent oluşturulamamıştır” dedi.
Adana’nın ulaşımdan, çarpık yapılaşmaya, altyapı sorunlarından, çevre ve atık sorunlarına, gıda güvenliğine, enerjinin kullanımına, kent kimliğinin yok edilmesine kadar ve daha da sıralanabilecek çok sayıda sorunları bulunduğuna vurgu yapan Kaya, şunları söyledi:
“ÇAĞDAŞ KENTLER İÇİN TÜM OLANAKLAR SEFERBER EDİLMELİ”
“Tüm bu sorunlar ve olumsuzluklar karşısında bizlere düşen görev; çağdaş, demokratik, katılımcı yerel yönetimlerin oluşturulması yönünde tüm olanakları seferber etmektir. Bu doğrultuda, belediye başkanlarımıza, meclis üyelerimize, meslek odalarımıza, emek ve meslek örgütlerimize, birey olarak her birimize önemli sorumluluklar düşmektedir.
“KATILIMCILIK ESAS ALINMALI”
Elbette ki sorunların giderilmesinde ve kent yaşam düzeyinin geliştirilmesinde en önemli görev ve sorumluluk yerel yöneticilerimize aittir. Yerel yöneticilerimiz bu yönde adımlar atmaktadır elbette. Ancak önceliklerin belirlenmesinde, ayrıca sorunlar giderilmeye çalışılırken başka sorunların oluşmaması ve uzun vadeli, kalıcı çözümlere ulaşmak için planlı, öngörülü, bilimsel ve teknik verilere dayalı yöntemlere ihtiyaç vardır. Ve her şeyden önemlisi katılımcılığı esas alan, eşitlikçi, insandan yana bakış açısıile hareket edilmesi gerekmektedir.
ORTAK ZEMİN ÇAĞRISI
Dolayısıyla bu noktada biz kent paydaşlarına düşen bir görev de mevcut duruma ilişkin tespitlerimizi, görüşlerimizi, düşüncelerimizi sorunların çözümü doğrultusunda kamuoyuyla paylaşmaktır. Ve daha da önemlisi kent yaşamını ileriye götürecek öneriler sunabilmektir. Bu doğrultuda kent dinamiklerinin bilgi, deneyim paylaşımları yapabilecekleri ortak zeminler yaratmaktır.
Bu anlayış çerçevesinde hareket eden Şubemiz, kentimizde kamu yararını esas alan çağdaş bir anlayışın geliştirilmesi için, yerel yönetim anlayışına ilişkin politika, düşünce, uyarı ve önerileri kamuoyu ile paylaşmayı kamusal bir görev olarak görmektedir.
PANELE DAVET
İMO Adana Şube olarak, bu çalışmalardan birini gerçekleştirmek üzere yerel yönetimlerdeki sorunlar, beklentiler ve çözümler hakkında konuşacağımız bir panel düzenliyoruz. 28 Ekim Cumartesi günü Yaşar Kemal Kültür Merkezinde saat 13.30’da gerçekleştireceğimiz Yerel Yönetimler panelimizde Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi, Şehir Plancısı Tarık Şengül ve yazar Metin Yeğin konuşmacı olarak yer alacaktır. Üç değerli konuşmacıyı dinlemek ve sorularınızı yöneltmek, aynı zamanda görüşlerinizi paylaşmak üzere tüm Adanalıları panelimize katılmaya davet ediyoruz.”
“ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Kaya, yerel yönetimlerin, eşit, özgür, demokratik, bağımsız bir Türkiye yaratılmasında önemli yönetim organları olduğu bilinciyle, İMO Adana Şubesi olarak görüşlerini kamuoyuyla paylaşmaya, kentin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.