Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi164
Bugün Toplam1091
Toplam Ziyaret1823781

AYTAÇ DURAK, EGE BAGATUR'UN VURULMA OLAYINI ANLATTI

Durak, İnönü Parkı olayı ile Ege Bagatur’un silahla mecliste vurulması hakkında, “Birkaç gün sonraki toplantıda Süleyman Sırrı, Belediye Başkanı Ege Bagatur ve Meclis Başkanı Ahmet Albay’ı yaralayıp yurt dışına kaçtı. Başkan Ege Bagatur uzun süre ted

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak,’ı ziyaret eden Yeni Adana Gazetesi 100. Yıl Düzenleme Komiteleri üyeleri, Durak’ı 24 Aralık 2017 arihinde yapılacak olan 100.Yıl kutlama kokteyline davet ettiler.

CHP Adana 22 Dönem Milletveikili M. Ziya Yergök, CHP 23 Dönem Milletvekili Hulusi Güvel, İnşaat Mühendisi Hasan Yapıcı, Yeni Adana Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ahmet Yahşi ve Vahit Şahin’den oluşan heyete Adana ve Türkiye gündemi ile ilgili bilgiler veren Durak,  1977 yılında Adana Belediye Başkanlığı yapan Ege Bagatur ile olan anılarını anlattı. Bagayur’un vurulmasından sonra Yeni Adana Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Çetin Remzi Yüregir Belediye Başkanlığına getirildiğini söyleyen Durak, konuyu “Söyleyeceklerim Var” adlı kitabında da yazdığını kaydetti.

Durak, o yıllarda yaşananları şöyle anlattı:

“1973’ün Aralık ayında İsmet İnönü vefat etmişti. Ertesi gün belediye meclisi toplantısında, CHP’li Belediye Başkanı Ege Bagatur, şehrimizdeki mevcut 3 parktan biri olan 7 dönümlük şehir parkının adının İnönü Parkı olarak değiştirilmesini gündeme getirdi.

Aslında, şehir parkının bulunduğu yerin 1950 yılına kadar adı “İnönü Meydanı” idi. 1950’de iktidara gelen Demokrat Partililer, meydanın adını Şehir Parkı olarak değiştirmişlerdi.

Belediye başkanının gündem teklifine ilave olarak ben de “Parkın tamamı paçacı, turşucu, köfteci, atari salonu, kahvehane gibi salaş binalarla işgal altındadır. Park demeye bin tane şahit gerek. Önce orayı İsmet Paşa’nın adına layık bir park haline getirelim. Uygun görürseniz anıtını da dikelim.”  önerisinde bulundum. Teklifim birleştirildi ve oy birliği ile kabul edildi.

Ne var ki parkı işgal eden, Adana’nın -hatta Türkiye’nin- en ünlü külhanbeylerinden Süleyman SIRRI idi. Aslında Süleyman Sırrı, dik başlı bir Adana kabadayısı idi. Belediye Başkanımız Ege Bagatur da dürüst, namuslu, sevilen, sözünün eri, yiğit bir Adanalıydı.

İşte bu iki dik başlı insan, maalesef bu olayda karşı karşıya geldiler.

Süleyman Sırrı, üç defa İnönü Caddesi’ndeki büroma gelerek beni tehdit etmiş ve üçüncü gelişinde “Üç kişi ölecek, biri sen olma.” demişti.

Ben kendisine net ve açık bir ifade ile “43 kişilik meclisteki 12 kişilik ana muhalefet grubunun başkanıyım, ben önerge sahibiyim. Biz, 12 kişi blok olarak parkın işgalden kurtarılmasından yana oy kullanacağız.” diyerek kapıyı gösterdim.

Ne var ki, 25 kişilik CHP Grubunun çoğu, ikili oynayıp Sırrı’yı umutlandırdılar.

Birkaç gün sonraki toplantıda Süleyman Sırrı, Belediye Başkanı Ege Bagatur ve Meclis Başkanı Ahmet Albay’ı yaralayıp yurt dışına kaçtı. Başkan Ege Bagatur uzun süre tedavi gördü.

İnsanlar, net tavırlı ve kararlı olurlarsa, en gözü dönmüş kabadayı dahi karşısındakine saygı duyar. Hani kırsalda bir köpek saldırısına uğradığınızda kaçarsanız köpek kovalar, durursanız köpek de durur, geri dönerseniz köpek de geri döner misali, belki biraz da…

Saldırının akabinde Belediye Meclisi yaptığı olağanüstü toplantıda, CHP’li Meclis Üyesi Çetin Remzi Yüregir’i Belediye Başkanvekili olarak seçmiş, Şehir Parkı’nın adı da tekrar eski adı olan İnönü Parkı ile değiştirilmişti.

Kısa sürede belediyede gözle görülür bir disiplin sağlanmış olmasına karşılık, sıkışık dönemde seçtikleri Başkanvekili Yüregir’e işler rayına oturduktan sonra, aynı parti bir daha hiçbir kademede görev vermemiştir.

22 yıl sonra, bu alanı tekrar halka açık park haline getirmek ve İsmet Paşa’nın heykelini dikmek bana nasip olmuştu. Bu arada da arkadaşım ve hısımım olan Ege Bagatur’un da parkın bir köşesine büstünü dikme mutluluğuna eriştim.

İnönü heykelinin açılış törenine katılım çok yüksek oldu.

Aileden Merhum Erdal İnönü ile kardeşi Özden Toker de gelmişlerdi. Açılışı yapan Erdal İnönü, konuşmasında,

“Bizim partililerin yıllardır yapmadığı bu inceliği, siyasi görüşü farklı olmasına rağmen Sayın Başkan’ın yapmasından ötürü ayrıca duygulandık. Bu inceliği yapmış olmasından dolayı ayrıca kutluyorum.” demişti.

Ben de konuşmamda, iktidar partisinin Adalet Partili eski bakan ve milletvekillerine dönerek, “Demokrat Parti 1950 ile 60 arasında Türkiye’de çok büyük işler yaptı. Ama üzülerek belirteyim ki, bu meydanın adını değiştirecek kadar küçük işlerle de uğraştılar. İnşallah sizler iktidar olarak bu hataları yapmazsınız.” demiştim.

İnönü’nün “Bir memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır.” vecizesini daha sonra kaidenin diğer üç yüzüne de yazdırma gereğini duydum. Adliyeye gidenler de, parka oturanlar da okusunlar diye.”

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, Yeni Adana Gazetesi’nin kuruluş yıldönümü toplantısına katılacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

8389 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957