Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi79
Bugün Toplam342
Toplam Ziyaret1823032
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
AYTAÇ DURAK’IN YENİ KİTABI
11/03/2022

 

                Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına beş dönem seçilen ancak seçildiği beşinci dönemde tam dört yıl, iki aylık sürelerle “inceleme” gerekçesiyle görevden alınarak başkanlık yapması engellenen Aytaç Durak, siyasetten ve hizmetten uzak kalıyor ama boş durmuyor. Kitap yazıyor.

                Bilgisinden, birikiminden, tecrübelerinden ve önerilerinden günümüz siyasetçilerinin yararlanabileceği kitaplar yazıyor. Geçmişte yaşadığı sıkıntıları, başarıları, şehrin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirdiği belediye hizmetlerini anlatıyor kitaplarında.

                Posta yoluyla şahsıma gönderdiği “Adana Metrosu” adlı kitabını okuyorum bugünlerde. 2015 yılında yayımlanan “Söyleyeceklerim Var”  adlı kitabını da imzalayıp vermişti. Bendeki 3. baskısı kitabın. Her baskısı kaç adet bilmiyorum ama demek ki, kitap geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmış.

                Söyleyeceklerim Var adlı kitabına bir anılar kitabı diyebiliriz. Çocukluğundan başlayan ve Belediye Başkanlığından alındığı zamana kadar geçen bir anılar dizisi ile karşılaşıyoruz kitabı okuyunca.1950 yılından sonra gençliğini, memuriyetini, siyasi çalışmalarını, müteahhitliğini, Belediye Başkanlığı sürecinde karşılaştığı engellemeleri, uğradığı haksızlıkları bölümler halinde anlatmış kitabında.

                Geçmişten günümüze Adana Şehrinin geldiği noktayı görmek ve bilmek adına siyaset ile uğraşan her Adanalının ve hatta herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ederim. Söyleyeceklerim Var kitabı bu bakımdan gerçekten şehrimizin geçmişine ayna tutan bir kitap olmuştur.

                Sayın Aytaç Durak’ın kaleme aldığı ve basım tarihi Şubat-2022 olan “Adana Metrosu” adlı kitapta metronun dünü-bugünü ele alınmış konu, kısa kısa başlıklarla dile getirilmiştir.

                Birinci bölümde “Neden metro?” sorusuyla Adana kentinin metroya ihtiyacı olup olmadığına cevap aranmış ve yurtdışı ve yurtiçi kentlerdeki örnekleriyle Adana’nın metro ihtiyacı vurgulanmıştır. Tramvay ile metro arasındaki farkın ne olduğunun altı çizilmiş ve Adana’daki sistemin metro olduğu, iki etap halinde projelendirildiği ve birinci etabın 13.5 kilometre uzunluğunda ve 13 istasyon ile güzergahı anlatılmıştır.  İkinci Etap ise, 9,5 kilometre ve 9 istasyon olarak planlanmıştır.

                Devlette, devamlılık esastır anlayışı ile kendinden önceki Belediye Başkanı Selahattin Çolak zamanında hazırlanan projeyi “şehrin bir ihtiyacı” olarak gerçekleştirmeyi hedeflemiş, ancak projede güzergah değişikliği yaparak uygulamayı tercih etmiştir.

                Kitapta ihaleye esas olan güzergah, Çifte Minare camisi civarından doğuya yönelip Girne Köprüsünden geçerek kuzeybatıya yönelirken şimdiki mevcut güzergah üzerinden ihaleye çıkıldığı ve  Güney Kuşak Bulvarının da hayata geçirileceği;

1.            Böylece yoğun nüfusun imarsız, plansız yaşadığı Güney Seyhan’daki Doğumevi Caddesi, Obalar, Saydam, Eminağa Caddeleri ile Küçüksaat civarındaki yerleşim alanları ile Yüreğir’in güneyinde yaşayan insanların da metrodan yararlanacağı;

 

2.            Bu bölgelerin rehabilitesini sağlamak için güzergahın, güneyi dolaşacak şekilde tadilat projesi ile uzatıldığı ve buna bağlı olarak daha çok kamulaştırma yapıldığı, kamulaştırma bedellerinin mahkemelik olunmadan mülk sahiplerine para veya Belediyeevlerinden konut verilerek helalleşildiği;

3.            Bu arada kamuoyunda metro yapılmasının lehinde ve aleyhinde olan tartışmalardan, gazetelerdeki haberlerden kupürler ve siyasi engellemelerden AKP'ye girerek yeniden seçilmesinden, MHP'den seçilince de nasıl görevden uzaklaştırıldığını;

4.            Kredi bulma konusunda siyasi iktidarın önüne koyduğu zorluklardan ve görev süresinin bitmesine 3 gün kala Danıştay’ın göreve iade etmesi gibi o sürece ait birçok konuda da yaşadıklarını;

5.            Görevden uzaklaştırıldığı 4 yıl boyunca yerine vekâleten seçilen Zihni Aldırmaz’ın metronun bitirilmesi konusunda hiçbir çalışma yapmadığı gibi, bağımsız aday olmaktan vazgeçerek seçilmesine destek verdiği Hüseyin Sözlü’nün de metronun ikinci etabına dair hiçbir girişimi olmadığını da sitemkar bir dille dile getirmiştir kitabında.

                Kitabın üçüncü bölümünde “Metroya Çözüm” ara başlığı ile öncelikle Adana’da siyaset yapanların hep birlikte metroya sahip çıkması gerektiği, Kayseri, Mersin, Gaziantep siyasetçileri gibi metro konusunda elbirliği edip, Zeydan Karalar’a destek olmaları gereğini ifade etmektedir.

                Ve Kitabına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “ Metro için onay beklemeye ne gerek var. İstanbul, kendi gelirleri ile metronun üstesinden gelebilir. İnsanların ömrü ve milli servet trafikte harcanıyor. Sadece metroya öncelik verseniz, trafik sorununu çözer, tarihe geçersiniz.” tavsiyesi ile on noktayı koymuştur.



428 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 05/08/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 23/07/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM - 17/06/2024
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI - 04/04/2024
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028