Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi71
Bugün Toplam453
Toplam Ziyaret1823143
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
12/08/2023
  İlçemizde yaşayan ya da Karaisalılı olup başka kent ve kasabalarda hayatını devam ettiren bazı hemşerilerimiz, memleketlerini ifade ederken “Çecelidenim veya Çeceliliyim” söylemini kullanıyorlar.
Bu ifade şekli yanlıştır. Çeceli, bugünkü Karaisalı İlçe Merkezinin bulunduğu yerdeki ve binyediyüzlü yıllarda adı geçen eski bir köyün adıdır. 
 Binsekizyüzaltmışlı yıllarda kaleme alınan ve Menemenci Derebeyliğinin Karaisalı coğrafyasındaki yaşantılarını anlatan ve çok özgün bir kitap olan “Menemencioğulları Tarihi” adlı kitapta Çeceli şöyle anlatılmaktadır: 
“ Biz Çeceli karyesine (köyüne) geldiğimizde dört-beş ev vardı. İlk Beyimiz Kör Boybeyi, burada vefat etti ve mezarı Çeceli Camisinin kıble penceresi önüne kazıldı.”
 Bu hatırattan anlıyoruz ki, o tarihlerde Çeceli bir köydür. Öte yandan 1572 Tarihli Osmanlı Sicil kaydında Adana Vilayetinin dokuz livası bulunduğunu ve bu livalardan birinin adının da Hacılı yerleşkesi olduğunu görüyoruz. ( Liva, Osmanlı  yönetim sisteminde bugünkü ilçe diyebileceğimiz anlamında vilayet ile kasaba arasında bir yerleşim yeridir.)
 Binbeşyüzlü yıllarda kayıtlarda Hacılı adı geçerken Çeceli adına hiç rastlanmıyor. O tarihlerde çok küçük bir köydür. Hacılı ise, bir yönetim merkezidir ve devlet birimleri Hacılı’da bulunmaktadır. 
      Beydemir Köyünden Hacılı’ya doğru giderken ulaşım yolu eskiden akarsuya yakın yerlerden geçerdi ve yolun iki yakasında çok sayıda mezarlar vardı ve halen o mezarlar oradadır. Günümüzde bu mezarlığa ölü defnedilmemektedir. Çünkü bugünkü Hacılı köylülerinin orada hısım akraba ve yakınları bulunmamaktadır. 
       Bu bilgiden sonra Çeceli adına dönecek olursak; Çeceli, Menemencioğullarının buraya yerleşip, önce bir Bey Konağı yapmaları ve etrafına da diğer aşiret mensuplarının evler yapmaları ile bugünkü konumuna gelmiştir. 
 Menemencioğulları. Bu yöreye geldikten sonra sadece Çeceli değil, Bucak, Çakallı, Eskiköy (Çömelek civarı), Urunguşlu, Sehilyağıbasanı, Sarımehmetli gibi köylere de yerleşmişlerdir. Ama Yörük Türkmen geleneği çerçevesinde sürekli hareket halinde bulunmuşlar, kışın köylerde ilkyazdan itibaren de yaylalara göçerek yaşamlarını sürdürmüşler ve giderek çoğalıp yeni köyler kurmuşlardır.
 Bu yayla- kışlak hareketliliği, Osmanlının aşiretleri Çukurova’da yerleşik düzene geçirmek üzere kurup gönderdiği Islah Ordusunun baskılarıyla son bulmuştur. 
 Bu bağlamda, Osmanlı Devletinin, Menemencioğullarının beylik ailesini buradan alıp İstanbul’a götürmesi, bir anlamda sürgün etmesi ile Karaisalı coğrafyasında yaşayan aşiretler, beysiz kalınca yayla- kışlak hareketliliği bitmiş ve insanlar, olduğu köylerde ikamete mecbur edilmişlerdir.
 “Çeceli Değil, Karaisalı” başlığımıza dönecek olursak, Karaisalılı hemşehrilerimiz, kendilerini ifade ederken Çeceli yerine Karaisalı adını kullanmalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü yukarıdaki bilgiler, bize kendimizi böyle ifade etmemiz gerektiğini söylemektedir.
 Ben, sosyal medyada halen bazı hemşehrilerimizin Karaisalı yerine – belki nostaljik bir hatıra olarak – Çeceli adını kullandıklarını görüyorum. Bu ifade yanlıştır. Biz, Karaisalılıyız.


845 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 05/08/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 23/07/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM - 17/06/2024
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI - 04/04/2024
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028