Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi69
Bugün Toplam412
Toplam Ziyaret1823102
yağbasan tenhesi
yagbasantehnesi
KARAİSALI’DA LOBİCİLİK FAALİYETLERİ
16/07/2013

 

 

Lobi nedir?

Amerika’da, eski parlamenterlerin, parlamento (Kongre) binasında meydana getirdikleri grup. İngilizce olan lobby kelimesi, "hol, koridor, kulis" manalarına gelir. ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato eski üyeleri, kongre koridorlarında dolaşırlar ve buralarda lobi adı verilen bir grup meydana getirirler. Bu gruplar resmi değildir. Amerika’da yaşayan azınlıklar vasıtasıyla, dış devletlerin menfaatlerini temin etmeye çalışan lobiler de mevcuttur.

 

Lobicilik önceleri suç sayılmış ve yasak edilmişti. Fakat devlet bunlarla baş edemeyince 1946 tarihli bir kanunla, belli şartlarla serbest bırakıldı. Buna göre, lobiler, hangi devlet adına çalıştıklarını, aldıkları yardımları, kimden aldıklarını bildirecekler ve fiş keseceklerdi. Bugün gelirleri milyarlarca doları bulan lobiler mevcuttur.

 

Amerika’da birçok önemli mesele ve konu parlamento koridorlarında lobiler tarafından halledilmektedir. Amerika’da bugün yürürlükte olan 1787 tarihli Anayasa, başkanlık hükümeti sistemini kabul etmiştir. Bu sistemde yasama organı durumundaki kongre ile yürütmeyi tek başına temsil eden Başkan, karşılıklı olarak son derece geniş yetkilere sahiptir. Bu sistemde kongre, Başkana güvensizlik oyu verip düşüremeyeceği gibi, başkanın da, kongreyi feshederek, seçimlere gitmek yetkisi yoktur. Bu sebeple Amerika’daki sistemin işlemeyeceği, günün birinde donup kalacağı zannedilmiştir. Fakat lobi sistemi sayesinde başkanlık rejimi işleyebilmiştir. Çünkü kongre ile Başkan arasında herhangi bir konuda ihtilaf çıkarsa, araya derhal lobi girmekte ve meseleyi hallederek aralarını bulmaktadır. Yani her iki tarafı sulh edip asgari müşterekte birleşmelerini sağlamaktadır. Lobi, Başkan ile kongre arasında köprü vazifesini görmektedir. Bunlar eski parlamenterler oldukları için siyasi sahada tecrübeleri oldukça fazla politikacılardır. Bu yüzden arabuluculuk faaliyetini çok iyi başarırlar.

Lobiler, bazen dış devletlerin menfaatlerini korumak için de kurulur ve faaliyette bulunur. Hatta bunlar, "Rum lobisi", "Ermeni lobisi", "İsrail lobisi"gibi isimler alabilmektedirler. Bu lobiler belli gruplar ve devletlerin menfaatleri için çalışırlar. Mesela Rum lobisi Yunanistan lehine, Amerika Kongresinden karar çıkmasını sağlamaya çalışırlar. Aynı lobi, diğer taraftan da Amerikan Kongresinde Türkiye aleyhine faaliyetlerde bulunurlar. Türkiye’ye yapılacak askeri ve ekonomik yardımları engellemeye ve miktarını azaltmaya çalışırlar.

 

Çok önemli etkisi olan lobiler için "Üçüncü Meclis" tabiri kullanılmaktadır. Yani Temsilciler Meclisi ve Senatonun yanında üçüncü bir meclis olarak lobi gözükmektedir. Bazıları da lobicilik için, "Koridor Parlamentasizmi" tabirini kullanmaktadırlar. Bunlara "Kanun Simsarları" diyenler de vardır.

İlk zamanlar suç sayılan lobicilik, artık bir meslek haline gelmiş ve eski parlamenterlerin tekelinden çıkmıştır.

Sözlükte "lobi" ne demek?

1. Bir yapının kapısından içeri girildiğinde görülen ilk boşluk, genelde otel girişlerindeki boşluklar için kullanılıyor.

2. Otel, tiyatro gibi yerlerde girişe yakın geniş yer.

3. Kimi çıkar gruplarının temsilcilerinden oluşan topluluk.

 

KARAİSALI’DA LOBİCİLİK FAALİYETLERİ:

Şimdi lobiler hakkında bu kadar uzun vaazdan sonra şimdi de ilçemizde bir lobicilik faaliyeti hakkında bilgiler verelim:

Lobiler,  İlçede üçüncü meclis (Belediye meclisi –köy ve mahalle ihtiyar heyeti dışında) olarak görev yapmakta ve sitemiz üzerinden örgütlenmeye başlamışlardır.

Yorumcularımız rumuz olarak kullanmaktadır. Örneğin Keştepe Lobisi gibi.

Şimdi, Karaisalı’nın 51 köyü 9 mahallesi var. 2014’te bütün köyler mahalle olacağı için 60 mahalle de diyebiliriz. Bu 60 mahalle veya köy hepsi ayrı ayrı lobi olacaktır. Etekli Lobisi, Çakallı Lobisi vs.

Evet nerede bir boşluk var ise orada bir lobi olacaktır.

Daha sonra, belki, Karaisalı’daki tüm lobiler birleşecektir.

Her lobinin bir başkanı, yardımcıları, sekreterleri olacak ve belki de tüm lobilerin bir ortak başkanı da olacaktır.

Bakalım, görelim, Karaisalı’da üçüncü meclis nasıl gelişecek?

Şimdiden hayırlı olsun.



1342 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Çetin Remzi Yüreğir'in Ölümüyle Adana'nın Tarihinde Bir Dönem Kapandı - 15/07/2024
Çetin Remzi Yüreğir'in Ölümüyle Adana'nın Tarihinde Bir Dönem Kapandı
KARAİSALI’NIN ADAMI, ZORLA DELİ EDER ADAMI - 04/05/2021
Vahit Şahin
DEVE DİŞİ NAR VAR - 18/04/2021
VAHİT ŞAHİN
CUMALİ DELİ BİZİ ÇOK ÖZLEMİŞ - 15/09/2020
Karaisalımızın maskotu, bir dönem yazılı gazetemiz Karaisalı ve Karaisalı Haber’in önemli yazarı olan Cumali Deli bizi çok özlemiş. Çok sevdiğim bir arkadaş kanalıyla (Ramazan Kuşdemir) selam göndermiş. 3 gündür bizi sayıklıyormuş. Bir de güzel bir f
KARAİSALILILAR DERNEĞİ’NDEN KARAİSALI HABER’E AMBARGO - 28/04/2020
2 yıldır hiçbir faaliyeti olmayan, bir araya gelemeyen, toplanamayan, adeta kağıt üstünde yaşamını sürdüren, pasif olan, yeni moda deyimle çevrim dışı Karaisalılılar
Saadettin Aslan Durak’a cevap verir mi? - 01/02/2019
MHP-AK Parti İttifakının adayı Saadettin Aslan’ın en büyük rakibi olarak görülen İYİ Parti-C
Ben nasıl kıskanmayayım dostlar/Vahit Şahin - 17/11/2018
Son haftalarda yaptığım haberlerin tıklanma sayısına baktım. Bir de kendi köşe yazıma baktım.
GÜNÜN EN ŞIKI - 31/08/2018
Vahit Şahin
TEHNELCİLER VE MUSTAFA ÜNALDI - 24/08/2018
Sitemizin yazarı. Ama o her şeyden önce bir öğretmen. Renkli bir kişilik. Onun en çok sevdiğim yönü ise yazılarındaki, yöresel ifadeleri aynen kelimelere döken biri. Yani konuşulduğu (gonuşulduğu) gibi aynını yazan bir kalem.
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028