Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi70
Bugün Toplam457
Toplam Ziyaret1823147
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
MESUT ERAY’IN 50. YILI
04/02/2014

 

Eğitimci, şair, yazar Ferhat İşlek’in İzmir’den Adana’ya gelmesiyle başladı bu tür etkinlikler. Önce benim, benim 50. Sanat yılım (7.5.2013) kutlandı. Mesut Eray, bu etkinlikte benim Karacaoğlan şiirimi bestelemiş, saz eşliğinde okumuştu…

Gençliğin Fotoğrafçısı, çok yönlü Mesut Eray, 1948’de Yüreğir-Yamaçlı Mahallesinde doğdu. 11 yaşında fotoğrafçılığa, 14 yaşında saz çalmaya başladı. İlk, ortayı okudu, liseyi dışarıdan bitirdi. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken 1970’te ilk dükkanını Yeni Cami karşısında bir yerde; 1978’de şimdiki dükkanını (Çınarlı m. 61010 n. sk.) açtı. Şiir yazıyor, beste yapıyor, şarkı söylüyor, gazete yayınlıyor. Hey dergisi ses yarışmasını kazanıyor, bundan sonra geliyor, ödüller, davetler.. Dokuz karpuzu birden taşıyor…


İşte böyle bir sanatçının 50. sanat yılı kutlanmalı değil mi? Ferhat İşlek arkadaşımız, araştırdı, inceledi, saydamını hazırladı sanatçının. Saydamın seslendirilmesini Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Müdürü, Sanatçısı, Altınkoza yöneticisi İsmail Timuçin yaptı. Bu tasara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Aldırmaz destek verdiler; sanatçının fotoğraf belgeliği (albümü)’ni, afişini, çağrısını hazırladılar.. Altınkoza, ADD, ÇED, AYSAD, AFOD, ÇYDD, ÇRD, AKSD, EĞİT-DER, AMD, ÖAD, TEMA, 06D, KAYDER (…)  de destek verdiler..

1 Şubattı gün: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro  salonu, etkinlik için hazırdı. Giriş salonunda sanatçının fotoğrafları yeri alıyordu. İlgiyle izledim.. Her birisi birbirinden güzel siyah-beyaz, renkli, anlamlı fotoğraflar.. Belgelik (Albüm)’te yer almışlar

İçeri girdim. İzleyiciler hazırdılar. Az sonra Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Aldırmaz geldiler, protokolda yerlerini aldılar. Sahne açıldı. Büyükşehir Belediyesi Bandosu hazırdı. Günün anlam ve önemini içeren ezgileri çaldılar, alkışlandılar.

Sunuculuğu,  Öğretmen Nazan Balcılar yaptılar. Sanatçının özelliklerini sayıp döktüler. Açılışı yapmak üzere Ferhat İşlek geldiler. “Adana sanatın, sanatçıların kaynağı olduğu verimli bir toprak. Bunun için Adana’ya, sanata, sanatçıya önem verilmeli, desteklenmelidir. Sokaklara, caddelere (…) onların adları verilmelidir. Mesut Eray’ın saydamını hazırladım.. Tiyatro sanatçısı İsmail Timiçin’in tanıtım konuşmasıyla sunuyoruz, iyi seyirler..” Saydamı izliyoruz, dört dörtlük bir çalışma bu.. İşlek’e teşekkür ediyoruz.

Başkan Zihni Aldırmaz geliyor sahneye şöyle diyor: “Mesut Eray  bizim gülen yüzümüz. Elli yıllık sanat çalışmaları bu saydamla yansıtıldı bize.. Sanatı, sanatçılarımızı seviyoruz. Onlara sahip çıkacağız, görevimiz bu.. Başkan, bürokrat, siyasetçi (…) olunabilir ama, sanatçı olmak başka bir meziyet.. Onu iş yerinde ziyaret ettim. Eşekli bir fotoğrafı gördüm; kadın kocasını bindirmiş eşeğe, çekiyor..” dedi, sonra  Mesut Eray’a plaket sundu. Eray da eşekli fotoğrafı armağan etti başkana.

Sazlar sahneyi doldurdu. Eray, görkemli duruşuyla sahnedeydi. “Sevgi Pınarı” adlı kitabından bestelediği şiirleri ve diğer bestelerini okudu. Bunlardan biri de benim “Karacaoğlan” adlı şiirimdi. Coşarak, eşlik ederek izlenildi.

Sahneye, Sabancı Kız Teknik Meslek Lisesi öğretmeni Nazan Balcı’nın öğrencileri geldiler. Sanatçının şiirlerini oyunlaştırmışlar, oynadılar.

Sara bizim konuşmalara gelmişti: Atmaca Şenbayrak, bestelerin gizemini; Halise Tekbaş etkinliğin önemini; Kudret Sönmez, onunla ilgili hazırladığı saydamın özünü; Mustafa Emre, Eray’ın başarısını, Mustafa Özke, çok yönlülüğünü (…) anlattılar.

Sara bana gelince; Adanalı sanatçılar keşfedilmeli diyorduk. Şimdi keşfedildiğimizi görüyorum. Eskiden sanatçılar İstanbul’a gidiyorlardı, buraya geldiklerinde ilgi görüyorlardı.. Şimdi biz burada kalıyoruz.  Bir sanatçımız, “Ben gitmeyeceğim, burada kalacağım, hiçbir şey olamazsam gübre olacağım” diyordu. Gübre bitkilerin besin kaynağı değil mi? Sanatçımız da gitmeyeceğim, burada kalacağım, sanatçılara besin kaynağı olacağım demek istiyor.. Bakınız, size başka bir şey daha söyleyeceğim: İtalya’da zenginlerinden Mecidi Ailesi, sanata, sanatçılara yatırım yapıyor.. Roma’da sanat yükseliyor.. Bu yükseliş, Rönasans devinimi doğuyor.. Adana ileri gelenleri de böyle bir şey yapabilirler. Böylece Adana, eskiden olduğu gibi, Ortadoğu’nun kültür sanat, ticaret kenti olabilir.. Bunun için projelerimiz var.. Biz de şimdi bizi keşfeden Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaza, bize destek veren kurum kuruluşlara, arkadaşlara, dostlara, sanatçılara teşekkür ediyoruz..

Onun için daha önce bir metin hazırlamıştım; hiç değiştirmeden okuyayım:  “Mesut Eray, gençliğin fotoğrafçısı, çakirdekten yetişme, özgün sanatçılarımızdan biridir. Elinde makinesiyle, Adana’yı adım adım belgeleyen, şiir yazan, gazetecilik yapan, güfte/şiir besteleyen, şarkı söyleyen, güleç yüzlü, çok yönlü usta bir sanatçımızdır. Bu denli sanat dallarını birbirinden ayırmadan, birlikte yürüttüğüne tanık olduğunuzda şaşar kalırsınız. Böylesine verimli, özgün, usta sanatçımızı Adana keşfetmiş değildir.  Mesut Eray, İstanbul’da olsaydı, ya da Paris’te, ünü, yurdu milyon kez dolaştıktan sonra dünya yüzünü çoktan aşar giderdi. Bir daha da onu tutan olmazdı. Mesut Eray’ı tebrik ediyor, aynı kentte yaşadığımız için öğünüyorum..”



1455 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ATATÜRK ÖLDÜ MÜ - 09/11/2024
Yazan: M. Demirel Babacanoğlu
GEÇMİŞTEKİ BEN…/ Öykü - 24/10/2024
GEÇMİŞTEKİ BEN…/ Öykü
OKULLARDA TEMİZLİK - 19/10/2024
OKULLARDA TEMİZLİK
CEM SULTAN - 09/10/2024
CEM SULTAN
UYKUSUZLUK ÖYKÜSÜ - 06/10/2024
UYKUSUZLUK ÖYKÜSÜ
YAŞAM BU BUDEĞİL Mİ - 05/08/2024
YAŞAM BU BU DEĞİL Mİ
ÜZÜM VE YARARLARI - 29/07/2024
ÜZÜM VE YARARLARI
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ - 20/07/2024
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ
MADIMAK - 03/07/2024
MADIMAK
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028