Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam633
Toplam Ziyaret1823323
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
KARAİSALI’NIN ULAŞIM DURUMU ANALİZİ
20/08/2015

 

 

Bir Bir bölgenin ekonomik kaynaklarının değerlendirilmesinde, diğer bölgelerle ticari, kültürel İlişkilerinin kurulabilmesinde ulaşımın önemi büyüktür.

Ulaşım; ekonomik faaliyetlerle yakından ilişkili olup bölgeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynar. Özellikle malların işlenmek üzere yer değiştirmesinde ve işlendikten sonra tüketim merkezlerine taşınmasında ulaşım büyük önem taşır. Ulaşım, farklı fiziki ve beşerî özelliklere sahip bölgeler arasındaki bağlantıyı sağlar. Böylece bölge içerisinde bulunmayan mallar gelişmiş ulaşım ağları sayesinde başka bölgeden temin edilebilmektedir. Bu nedenle ulaşım, günümüzde olduğu gibi gelecekte de ekonomik yapının gelişmesi, dolayısıyla kalkınma için temel unsurlardan birisi olacaktır.

Mahallelerde yürütülen saha çalışması kapsamında mahalle sakinlerinin Karaisalı, Adana ve/veya diğer merkezlere ulaşımlarını hangi sıklıkta ve nasıl sağladıkları da sorulmuştur.

Mahalle sakinlerinin vermiş oldukları yanıtlar incelendiğinde saha çalışması kapsamında görüşme yapılan 398 kişinin:

% 66,33'ünin başka illere gitmediği,

% 26,88'sinin ise yılda bir ya da daha az sıklıkta diğer illere gittikleri;.

% 78,1'inin Adana'nın diğer ilçelerine gitmedikleri,

% 1'inin ise yılda bir ya da daha az sıklıkta diğer ilçelere gittikleri;

% 50,5'inin Karaisalı'ya ayda bir ya da daha az sıklıkta gittikleri, anlaşılmıştır.

 

Karaisalı'ya gitme sıklığına "ayda bir ya da daha az" şeklinde verilen yanıtların % 27,86'sının erkekler, % 72,14'ünün kadınlar tarafından verildiği gözlemlenmiştir.

Bu verinin ışığında ilçe kırsalındaki mahalle sakinlerinin seyahat sıklıklarının oldukça düşük olduğu yorumu yapılabilmektedir.

Çalışma kapsamında ziyaret edilen mahallelerin önemli bir bölümü belediye otobüslerinin güzergâhında yer almamaktadır. Buna karşın mahalle sakinlerinin çok büyük bir çoğunluğu ulaşımı büyük bir sorun olarak görmekte ve özellikle belediye otobüs seferlerini ulaşım sorununun çözümünde uygun araç olarak değerlendirmektedir.

Bu bölümde yapılan analiz ve değerlendirmeleri üç başlıkta özetleyebiliriz;

·      Kırsal kesimdeki mahalle sakinleri ikamet ettikleri yerlerden diğer merkezlere çok az seyahat etmektedirler. Ekonomik ve sosyal yaşama canlılık katmak için malların ve kişilerin hareketliliklerinin artırılması gereklidir.

·      Belediye otobüs seferlerinin güzergâhlarının yaygınlaştırılması, sefer sayılarının artırılması veya kırsal yerleşimlere yönelik özel bir ulaşım stratejisi geliştirilerek uygulanması önerilir.

·      Belediyeye ait otobüs duraklarının her türlü iklim koşulunda bekleyen yolcuları koruyacak şekilde (üstü kapalı vb.) tesis edilmesi önem arzetmektedir.

 

Saygı ve muhabbetle, 



850 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028