Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam284
Toplam Ziyaret1822974
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
KARAİSALI’NIN BAZI İLKLERİ
06/10/2015
 
Önceki iki yazımda “Kızıldağ Yaylası’nda İlk Defa Çöp Toplama Hizmetinin Başlatılması” ve  “İmamhatip Lisesi Binasında Yatılı Pansiyon Açılması” konulu anılarımı aktarmıştım. Konuyu hatırlayan pek çok hemşerimiz bu hususlardaki anılarını paylaştı, anıları tazeledik.  
Bu görüşmelerde Karaisalı’da çalıştığım döneme ait başka ilklerden de konuştuğumuz oldu. Bazılarını onlar hatırlattılar. Sonra Karaisalı kaymakamlığım esnasında ilçedeki ilklerden hatırladıklarımı bir kağıda alt alta yazdım. Uzunca bir liste oldu. - “Listenin bu kadar kabarık olmasına ben de şaşırdım” desem, yalan olmaz.
Bu faaliyetlerden bir kısmı Devlet politikası gereği, gerçekleşmesi benim görev zamanıma denk gelen kanuni ve idari düzenlemelerdir. Bir kısmı Devlet’in yapmakta geciktiği,  ilçe yöneticisi olarak özenle takip edilmesi sonunda hayata geçirilen işlerdir. Bir kısmı ise özel gayretle hayata geçirilen projeler ve çalışmalardır.
Bu ilklerden hatırladıklarımı siz okuyucularla paylaşmak istedim.
1.   Karaisalı’da ilk defa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) kurulması,
2.   Karaisalı’da ilk defa polis teşkilatı (Emniyet Müdürlüğü) açılması,
3.   Karaisalı Karsantı (Aladağ) Küp, Kışlak ve Karahan köylerine ilk defa elektrik götürülmesi,
4.   T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü il yolları ağına ilk defa Karsantı-Karaisalı–E5 bağlantı yolunun alınarak, haritaya işaretlenip yol inşaatına başlanması, (Bu bağlantının Aladağ-Karaisalı arası sonradan haritadan ve Karayolları’nın görev ağından çıkartılmış !)
5.   BOTAŞ Karaisalı Pompa İstasyonu’nun ilk defa içme suyuna kavuşturulması,
6.   Halk katılımı ile Karaisalı’da ilk defa köy çocuklarının yatılı kalabileceği bir okul pansiyonu (yurt) yapılması,
7.   Karaisalı’da ilk defa yataklı öğretmenevi açılması,
8.   Halk katılımı ile Karaisalı merkezde günün ve yarının ihtiyacına cevap verecek nitelikte modern bir cami (Merkez Camii) yapımının başlatılması,
9.   Karaisalı’da ilk defa Devlet yardımı olmadan İmam Hatip Lisesi yapılması, eğitim-öğretime başlaması, (İnşaat ben göreve başlamadan önce başlamıştı.)
10. Karaisalı’da ilk defa Belediye’nin taşınmaz mülk satarak yeni binalar inşa etmesi, (Fikir babasıydım, belediye meclis üyelerinin ikna edilmesinde katkım oldu.)
  
11. Fabrikalar caddesindeki belediye dükkanları üzerine Belediye ve İl Özel İdaresi ortaklığında ilçedeki bekar memurların ihtiyaçları için lojman planlanıp 8 adet bekar lojmanı inşa edilmesi,
12. Karaisalı’da ilk defa SYDV bünyesinde Döner Sermaye İşletmesi kurulması; İşletmede (idari olarak Milli Eğitime bağlı) Ağaç ve Metal İşleri Eğitim Merkezi açılması,
13. SYDV İşletmesi’nde okul ders gereçleri (masa, sıra, yazı tahtası) üretilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü ihalelerine katılınması; bu yolla Vakfa ek gelir kapısı açılması,
14. Karaisalı’da ilk defa KAKSAN Kireç A.Ş. şantiyesinde ticari mıcır üretilip, Adana Belediyesi ve İl Özel İdaresi’ne mıcır satışının başlatılması, (Kaksan’da Köyler Hizmet Birliği hisselerini temsilen Yönetim Kurulu üyesiydim.)
15. Karaisalı’da Köylere Hizmet Götürme Birliği mülkiyetinde inşaatı başlatılan iş merkezi inşaatının tamamlanıp, kiraya verilen iş yerlerinden Birliğe gelir elde edilmesi,
16. Halk katılımı ile Karaisalı Kızıldağ Yaylası’nda ilk defa çöp toplama hizmetinin başlatılması,
17. Halk katılımı ile Karaisalı Kızıldağ Yaylası’nda ilk defa Çinçin Mevkiine içme suyu getirilmesi,
18. Karaisalı Karsantı (Aladağ) Küp, Kışlak ve Karahan köylerine tarihinde ilk defa bir kaymakamın gitmesi,
19. Karaisalı Karsantı (Aladağ) Küp köyü sakinlerinin tarihinde ilk defa soba ile tanıştırılması,
20. Bakımsızlık nedeniyle atıl duran Çakıt Sol Sahil (Hacıaraplar-Kocaveliler) ve Körkün Beydemir Sulama Kanalları işletmeciliğinin Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce üstlenilip bu tesislerin hizmete alınması. 
Karaisalı’da takvim hesabına göre 38 ay çalışmış görünmekteyim. Ama bunun 4 ayı kısa dönem askerlikte, 5 ayı lisan kursunda, 12 ayı yurt dışında geçti. Fiili çalışmam topu topu 17 ay olup bu da parçalanmış on yedi aydır. On yedi aya bu kadar ilk sığdırmak, -öğünmek gibi olmasın ama- başarı olarak değerlendirilmelidir.
Burada şunu da belirtmeden geçmek olmaz. Başarı ancak uyumlu bir ekip çalışmasıyla elde edilir. Hiçbir başarı (bireysel sporlardaki başarı bile) tek kişi ile elde edilemez. 1986-1989 yıllarında Karaisalı’da çalışan yöneticiler, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin hemen hemen tamamı işini ve çalışmayı seven, sorumluluk sahibi insanlardı. Mülki idareye tabi olmayan adliye ve askerlik şubesi çalışanları da gerçekten uyumlu arkadaşlardı. Ben, “çok iyi sanatçılardan oluşan bir orkestraya şeflik yaptım” diyebilirim. O dönemdeki mesai arkadaşlarımın hepsini saygı ve şükranla anıyorum.
Geçen yıl Sayın Belediye Başkanı’nın çağrısı üzerine Karaisalı Belediyesine fahri, başkan özel danışmanı olarak geldiğimde; 1989 yılında ben ilçeden ayrıldıktan sonra Selampınar Mahallesi’ndeki bir sokağa “Yılmaz Aydoğan Sokağı” adı verildiğini yirmi beş yıl sonra ve tesadüfen öğrendim. Zamanın Belediye Meclisi tarafından böyle bir vefa ile onurlandırılmış olmak, gerçekten hoşuma gitti. Ve, böyle vefalı bir Belediye’ye, böyle kadirşinas bir ilçeye hizmet etme misyonumun henüz sona ermediğini düşündüm.
Yukarıdaki ilklerle ilgili anıları ve ayrıntıları zamanla sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. 
Hoşça kalınız.


1212 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028