Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi70
Bugün Toplam406
Toplam Ziyaret1823096
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
EKOTURİZM
24/11/2015

Bugünkü yazımızda Karaisalı’da uygulamaya başlanan yeni bir Proje ile ilgili bilgiler paylaşacağım.

“Karaisalı’da Yenilebilir Yabani Nebatın ve Ot Yemeklerinin Araştırılması, Ekoturizmin Geliştirilmesi Projesi” 30 Kasım’dan itibaren fiilen uygulamada. .. Proje tanıtım toplantısı 19 Kasım 2015 tarihinde Karaisalı Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda yapıldı.

Proje ile:

* Karaisalı ilçesinde başlatılan çalışmalar bütünü içerisinde, Çakıt Havzasında seçilen Kocaveliler, Kapıkaya, Altınova, Murtçukuru, Durak, Bucak, Demirçit, Bolacalı ve Kıralanı kırsal mahallelerde yerleşik halkın bilinçlendirilmesi, bilgilendirilmesi yoluyla doğada var olan ve yerel halkın zaman zaman kendi mutfağında değerlendirdiği; yenilebilir, doğada kendiliğinden yetişen otların belirlenmesi;

* Ç.Ü. Karaisalı Meslek Yüksek Okulu Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü, Karaisalı Halk Eğitim Merkezi ve Karaisalı Belediyesi işbirliğinde Karaisalı ilçesinde “Bölgeyi Tanıtacak Tanıtım Elemanı” yetiştirilmesi;

* Karaisalı ve köylerinde yenilebilir yabani otlardan yapılan yemek tariflerinin derlenmesi, ot çeşitleriyle birlikte yeni kuşaklara tanıtılması amacıyla basılı materyal haline getirilmesi ve yayınlanması;

* Karaisalı ve köylerinde yaşayan kadınların yenilebilir yabani otları tanımaya, toplama ve satmaya teşvik edilmesi;

* Adana’daki turizm dernekleri, acentaları ve turizmle ilgili kamu kuruluşları, basın ve yayın araçları aracılığıyla Adana’da yaşayan kadınlara duyurularak, Karaisalı’nın tanıtımı amacıyla seçili bölgeye “Ot Tanıma ve Toplama Turları” düzenlenmesi;

* Proje bölgesinde yaşayan kadınların gelirlerinde:

* Ot toplayıp turla gelenlere (ve zamanla ilçe pazarında) yenilebilir ot ve köy ürünleri satışı ve ot toplamak amacıyla gelenlere “tanıtım hizmeti verilmesi” yoluyla, artış sağlanması amaçlanmıştır.

* Ayrıca, İzmir-Çeşme/Alaçatı’da yapılan Türkiye’nin ilk “Ot Yemekleri Festivali” yerinde incelenerek, benzeri bir festivalin Karaisalı şartlarında uygulanabilirliği tartışmaya açılacaktır.

 

Ekoturizm, vahşi doğada doğal çevreye en az etkide bulunan ve bu arada yerel topluluklara ekonomik fayda sağlayan turizm türüdür. Özellikle uluslararası talebin yapısındaki değişiklikler, artan eğitim seviyeleri ve çevre konularına karşı artan ilgi ve bilinç, ekoturizm seyahatlerine olan talebi artırmaktadır.

 

Projenin iki ana hedef grubu bulunmakta: Birinci grup, Adana’da yaşayan ev hanımları, ikinci grup ise Karaisalı’nın proje bölgesi olarak seçilen kırsal mahallelerinde yaşayan ev hanımları ve MYO mezunlarıdır.

Birinci gruptakilerin tur hizmeti yanında, gezide ot toplamaları veya satın almaları; ikinci gruptakilerin ise yenilebilir yabani otları toplayıp satarak aile bütçelerine katkıda bulunmaları, hedeflenmektedir.

Karaisalı Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencileri veya mezunlarının “Bölge Tanıtım Elemanı” olarak yetiştirilmeleri, bu projeye katılarak gelecekte ot toplama turlarında, gelir elde etmeleri de hedefler arasındadır.

Projenin nihai yararlanıcıları, Karaisalı’da ve Adana’da yaşayan kadınlarla, Adana’daki tur acenteleri, ilçede nakliye hizmeti veren minibüsçüler ve Karaisalı esnafıdır.

 

Proje ile sonuç olarak;

* 50 km uzaklıktaki Adana Büyükşehir Belediyesi’nin merkez ilçelerinde yaşayan bayanlara Karaisalı’nın tanıtılacağı, bu yolla ilçede turizm hareketlerinin canlanacağı, ilçede yaşayanların gelirlerinde az da olsa artışlar olacağı, düşünülmektedir.

* Adana’da Karaisalı’nın tanıtımı yanında Karaisalı’nın Çakıt Kanyonu ve Varda Köprüsü gibi diğer turizm değerlerinin tanıtımına da katkıda bulunulacaktır.

Projenin en önemli sosyal kazanımı, kırsalda yaşayan bayanların turizmle tanışması ve turizmden gelir elde etmeyi öğrenmeleri olacaktır.

 

Bu Proje İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın hibesi, Karaisalı Belediyesi’nin eş finansman katkısı, Çukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu ve Karaisalı Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklığında Karaisalı Kalkınma, Yardımlaşma ve Girişimciliği Destekleme Derneği’nin sahipliğinde uygulanmaktadır.

Hayırlara vesile olması dileğiyle.



886 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028