Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi70
Bugün Toplam579
Toplam Ziyaret1823269
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
YENİKUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ ETKİNLİĞİ
14/11/2016

 

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ağustos 2010 yılında kurulmuştu. O günden bugüne  6. Akdeniz Buluşması Etkinliğini  11-13 Kasım günleri Adana-Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal  Kültür Merkezi, Mehmet Akif  Ersoy Salonu’nda gerçekleştirdi.

Salonu izleyiciler doldurdu.

Az sonra Seyhan Belediyesi Kültür Müdürü Güven Boğa izlenceyi uygulamaya koydu. Atatürk, köy enstitülerinin kuruluşu gelişiminde emeği geçmiş dünyamızdan ayrılan eğitimciler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

YKKED Adana Şubesi Başkanı Dr. Bayram Ali Taparlı açış konuşmasını yaptı, Atatürkçü eğitim anlayışını tam olarak uygulayan köy enstitüleri olduğunu söyledi, konuşmasını bu açıdan sürdürdü.

Sahne alnacında yazılı olan Tonguç Baba’nın, “Elimde gelse bütün dünya okulları programına insanın insanı sömürmemesi adlı bir ders koyardım…”  sözleri ilgiyi çekti. Bu söylem bugün bile geçerli. Çağımızın kapitalistleri terör olayları ve savaşlar çıkarıyor, insanların neyi var neyi yok elinden alıyor, yeraltı-yerüstü zenginliklerini ele geçiriyor… Milyonlarca kişi ölmüş umurunda değil. Onun için önemli olan zenginlik varlıklarıdır.

Ardından Düziçi YKKED Başkanı Selahattin Beyaz, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertan Karabulut,  YKKED Gene Başkanı Pro. Dr. Kemal Kocabaş konuştular. Ortak noktaları, köy enstitülerinin iş içinde eğitimle aydınlanmacılığa önem vermek, köylüyü kalkındırmak, eğitmek, çağcıllaştırmaktır…

Sıra açıkoturumdaydı.

Eğitimci yazar Mustafa Onar, Ali Uysal, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bozkurt, İsa Küçük, Şahap Cesur, Serdar Erkan konuştular. Özetle şöyle dediler:

Köy enstitüleri, kendi binalarını kendileri yaptılar, elektriğini suyunu kendileri getirdiler. Tarlada bağda derste çalıştılar, gereksinimlerini kendileri ürettiler. Devlete yük olmadılar. Kitap okudular, bilgi edindiler, spor yaptılar, oyun oynadılar beden ve beyin yapılarını geliştirdiler, dostluğu, arkadaşlığı, barışı, tarımı, sağlığı (…) öğrendiler, öğretmenlik oldukları köylere taşıdılar, uyguladılar, halkın yolunu açtılar. İçlerinden araştırmacılar, ünlü şair yazarlar çıktı…

On dakikalık arada çay kahve içildi. Bu sırada Ferhat İşlek, Ruhsan Bey, Mevlit Kaplan’la ve birçok arkadaşla karşılaştım. Ruhsan Bey, Karahan Kitapevi’nden “Atatürk Şair Şiir” adlı kitabımı almış, imzalattı bana, çantam da “Çöp Kutusu” adlı kitabım vardı, onu da imzalayıp verdim kendine. Mevlit Beyle, 1987’de İzmit-Değirmendere’deydik, anılarımızı konuştuk. Ferhat fotoğraflarımızı çekti, fesbuka koymuş, gördüm.

İkinci oturumda, Prof. Dr. Yakup Kepenek, Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Dr. Alper Akçam, Prof. Dr. Süleyman Bozdemir konuştular. Anlamca şöyle dediler:

Eğitim, insanın özgürleşebildiği kadardır. Köy enstitüleri böyle bir eğitim vermiştir. Hallacı Mansur, “Düşünüyorum öyleyse varım” demiş. Özgür insan düşünür. Düşünmek sorunları çözmeye doğru gitmektir. Köy enstitülerinde düşünen, sorgulayan, çözümleyen insan yetiştirilmiştir. Son yıllarda bu yol kapatılmış, “biat-itaat” eden kuşaklar yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Bunları, halka anlatacak ortak dilimiz olmalıdır. Halk ne düşünüyor, ne soruyor bilmiyoruz? Haklın dilini, düşüncesini anlamak, bilmek gerekir. Köy enstitüleri bunu başardı. Eğitimde başarılı olmanın gizi buradan geçiyor.  Bu konuda Ümit Kaftancıoğlu’nun “Yelatan” adlı kitabını okumak yararlı olacaktır…

                                                                   



709 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ATATÜRK ÖLDÜ MÜ - 09/11/2024
Yazan: M. Demirel Babacanoğlu
GEÇMİŞTEKİ BEN…/ Öykü - 24/10/2024
GEÇMİŞTEKİ BEN…/ Öykü
OKULLARDA TEMİZLİK - 19/10/2024
OKULLARDA TEMİZLİK
CEM SULTAN - 09/10/2024
CEM SULTAN
UYKUSUZLUK ÖYKÜSÜ - 06/10/2024
UYKUSUZLUK ÖYKÜSÜ
YAŞAM BU BUDEĞİL Mİ - 05/08/2024
YAŞAM BU BU DEĞİL Mİ
ÜZÜM VE YARARLARI - 29/07/2024
ÜZÜM VE YARARLARI
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ - 20/07/2024
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ
MADIMAK - 03/07/2024
MADIMAK
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028