Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam80
Toplam Ziyaret1857440
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
SANDIK YORGUNU BİR TOPLUM OLDUK
02/03/2017

 

 

Demokrasilerde halkın oyuna başvurmak, olmazsa olmaz bir haktır. Halkoyu ya da seçimler ile toplumlar, temsili olarak yasamaya ve yürütmeye dâhil olmakta,  tek tek yurttaşlar olarak hak ve görevlerini bu şekilde belirlemektedirler.

 

Dünyanın bütün ülkelerinde olmasa bile birçok ülkede seçimler yapılmaktadır. Halk, sandığa gitmektedir. Ancak sandığa gitmek demek, halkın iradesinin tam olarak tecelli etmesi demek değildir. 

 

Bazı ülkelerde seçimlerin sonucu önceden belirlenmektedir. Halk, açık veya örtülü bir şekilde baskı altında sandığa gider. Bu ülkelerde iktidarda olanlar %80-%90 oranlarında oy alarak dünyaya ve halka güven tazelediklerini ilan ederler. Bazı ülkelerde seçimler, tam bir serbestlik ve özgürlük ortamında yapılır. Böyle ülkelerde iktidarda olanlar, %50-%60 oranlarında halkın desteğini alırlar veya %50- %60 oranlarında destek kaybederek yerlerini muhalefete bırakmak olgunluğunu gösterirler. Bu tür ülkelerde demokratik anlayış tam yerleşmiş olduğundan iktidara gelenler “küçük dağları ben yarattım” anlayışında olmazlar, kaybedenler de “halkın kendilerinin kıymetini bilmediğini, giderlerse ülkenin batacağını” ima ve iddia etmezler. Kim gelirse gelsin, devletin kurumları rutin bir şekilde işlemeye devam eder, kişiler değil kurumlar kutsaldır.

 

Türk Milleti olarak bizler de 16 Nisan 2017 günü bir kez daha sandığa gideceğiz. Ama bu defa yasama ve yürütmenin mevcut kurumsal niteliğiyle devam etmesinin ötesinde bir rejim değişikliğinin olup olmayacağını tescil etmek için sandığa gideceğiz. 

 

 Son yıllarda sık sık sandığa gittik seçmenler olarak. Yerel ve genel seçimler olmak üzere… 1999 yılından 2017 yılına kadar kaç kez sandığa gitmişiz? Kaç seçim geçirmişiz? Bunu düşündüm.

 

18 Nisan 1999 Seçimlerinde yerel ve genel seçimler birlikte yapıldı. Yerel seçimler 5 yılda bir yapılırken genel seçimler de 5 yılda bir yapılmaktaydı. Normal olarak 2004 yılında yapılması gereken genel seçimler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin koalisyon ortaklarına ve partinin yetkili kuruluşlarına danışmadan neden ve niçin gerek duyulduğu anlaşılmadan yaptığı ani bir çıkış ile 3 Kasım 2002 tarihinde yapıldı. Koalisyon ortakları olan MHP, DSP ve ANAP sandığa gömülürken muhalefette bulunan DYP ve FP de sandıktan çıkamadı. 1999 Seçimlerinde baraja takılan CHP ve yeni kurulan AKP Meclise girdiler. AKP tek başına iktidar oldu.

2004 de yerel seçimler yapıldı ve AKP, bu seçimde de ezici bir çoğunlukla neredeyse bütün şehirlerde belediyeleri kazandı. 2007 de genel seçimler yapıldı ve bu arada Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına karar verildi. 2009 da yapılan yerel seçimlerin ardından 2011 yılında Milletvekilliği seçimleri için yine sandığa gidildi. 

 

Ancak Milletvekilliği seçimlerinden önce 12 Eylül 2010 tarihinde Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi doğrultusunda Halkoylamasına gidildi. 29 Mart 2014 de yerel seçimler için sandığa giden halkımız, 10 Ağustos 2014 tarihinde de 12. Cumhurbaşkanını seçmek üzere bir daha sandık başındaydı.  

 

2015 yılı Türk halkı için tam bir seçimler yılı oldu. 7 Haziranda genel seçimler için sandık başına giden halkımız, AKP nin 400 Milletvekili hayalini suya düşürdü ve Türkiye için yeni bir dönem ve anlayışın kapısını açtı. AKP, 258 Milletvekili kazanarak tek başına iktidar olma çoğunluğunu elde edemedi. %60 çoğunluğa sahip muhalefetin ülkeyi yönetebileceği gerçeği ortada iken yine Devlet Bahçeli, kimseye danışmadan seçim gecesi yine bir ani çıkış yaptı. Koalisyon ihtimalini doğmadan öldürdü. 

 

Bu çıkışı kendi lehine çevirmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçim sabahı ilk mesajını verdi ve seçimlerin tekrarını istedi. Seçimin tekrarının rayları döşenmeye başlandı. Geçici bir seçim hükümeti kuruldu. Muhalefet, aralarında anlaşıp bir TBMM Başkanı seçemedi ve Meclis Başkanını AKP’den seçtirerek seçimin tekrarı yaylarının biraz daha döşenmesine fırsat verdi.

 

Bu arada CHP ile AKP sonucu alınamayan uzun görüşmeler yaparak 45 içerisinde bir hükümet kurulamadı veya kurdurulmadı. “Seçimlerden sonra 45 içerisinde yeni bir hükümet kurulamaz ise, Cumhurbaşkanı Meclis Başkanına danışarak ülkeyi yeniden seçime götürebilir” yasa hükmü doğrultusunda 1 Kasım 2015 tarihinde bir daha sandık geldi önümüze. Ve seçimin tekrarı, AKP’nin iktidarının tekrarı haline dönüştü.

 

Şimdi de 16 Nisanda sandık başında olacağız. Saymadım, 1999 dan beri kaç kere sandığa gidiyoruz, gitmişiz. Anlayacağınız toplum olarak sandık yorgunu olduk. Sadece bizler yorulsak neyse, ülkenin kaynakları yoruldu… Verdiğimiz vergiler, kalkınmaya, refaha değil, sandıklara kağıt, mürekkep ve afiş olarak gömüldü. Seçim meydanlarında zamanımızı ve ülkemizin kaynaklarını harcayarak ülkeye çok şeyler kaybettiriyoruz. Hem de tek bir kişinin hırsı uğruna...

 

Öyle tahmin ediyorum ki, 16 Nisanda sandıklardan “Hayır”da çıksa, “Evet”de çıksa 2019 yılındaki normal seçim takvimine kalmadan en kısa zamanda bir daha sandığa gideceğiz. Çünkü bu referandum, bir büyük kaosun habercisidir. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir dedikleri gibi…

 

Demem o ki, sandık yorgunluğumuz devam edecek.

 



725 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 05/08/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI - 23/07/2024
MENEMENCİOĞULLARI TARİHİNDE KARAİSALI VE YAKIN ÇEVRESİNDE GEÇEN KAZA, KÖY VE YER ADLARI
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM - 17/06/2024
SİYASİ PARTİLERİN KURULMASI VE KAPATILMASINA DAİR DÜŞÜNCELERİM
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI - 04/04/2024
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
 Devamı
AlışSatış
Dolar35.635235.7780
Euro37.365337.5150